MUP reagirao na tvrdnje Amnesty Internationala oko policijskog nasilja

Vijesti 11. lip 202021:32 > 21:37
Ilustracija

Skupinu migranata koji traže azil mučila je hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom prošli mjesec, priopćio je u četvrtak Amnesty International. Ubrzo je uslijedila reakcija MUP-a.

Reagiranje Ministarstva unutarnjih poslova prenosimo u cijelosti: 

“Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske odbija navode kojima se, po već ustaljenoj praksi i bez dokaza, za ozljeđivanja migranata optužuje hrvatska policija.

Ovoga puta se navodno policijsko postupanje dogodilo krajem svibnja na području Plitvičkih jezera i tom su prilikom ti nezakoniti afganistanski i pakistanski migranti bili vezani za stabla, zlostavljani nožem, pucanjem u zrak i u tlo, tučeni kundacima i na kraju namazani majonezom, kečapom i šećerom po kosi.

Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto niti da ima motiv za to.

Podsjetit ćemo da smo u prošloj verziji optužbi policajci navodno sprejem crtali križeve na glavama migranata. Križevi su navodno imali neku simboliku koja se htjela iskoristiti u mjesecu Ramazana, ali nam sada simbolika kečapa, majoneze i šećera nije poznata.

VEZANE VIJESTI

Ako bi ljudi u crnom, kao što se insinuira, trebali biti pripadnici hrvatske Specijalne policije podsjetit ćemo da su upravo oni zaslužni za mnoga spašavanja nezakonitih migranata, žena i djece na nepristupačnim planinama Hrvatske i to u najtežim uvjetima na terenu.

Možda ih upravo zbog toga treba izravno napadati i prozivati?

Sve one željne činjenica upućujemo da obrate pozornost na stvarne događaje: međusobne obračune i tučnjave migranata u kampovima u Bosni i Hercegovini kao i na medijske izvještaje o ozljeđivanju migranata te nesreće i ozljede koje im se događaju na putu.

Budući da se u ovoj, najnovijoj, teoriji spominje razdoblje kraja svibnja, skrećemo pažnju da se 28. svibnja u blizini granice s Hrvatskom, kod Cazina (BIH) dogodio obračun među migrantima koji su se sukobili kod sela Šturlić, a policiju je o tome izvijestio mještanin.

Predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova BiH potvrdio je kako je policijska ophodnja, koja je poslana na teren, na mjestu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove života, a na tijelu su imali vidljive ozljede nanesene hladnim oružjem. Bosansko-hercegovačka policija je utvrdila i kako je u ovom sukobu veći broj migranata ozlijeđen.

Osobe koje se u svom svakodnevnom radu susreću s migrantskom populacijom dobro poznaju obrazac međusobnog obračunavanja među migrantskom populacijom, osobito između državljana Afganistana i Pakistana.

Međutim, unatoč svemu gore iznijetom, sve javno iznijete optužbe potrebno je provjeriti pa će tako biti i u ovom slučaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.