Povodom smrti najstarijeg hrvatskog partizana: „Bio je humanist cijeli život”

Vijesti 17. lip 202012:18 > 12:25
Sanjin Strukic/PIXSELL

Juraj Hrženjak –Đuka umro je u 104. godini, a osim rata još od 1941. i vojne karijere u SFRJ, pisao je o socijalizmu, ljudskim pravima i pravu na prigovor savjesti.

Bio je dugogodišnji predsjednik Savjeta Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH), te utemeljitelj i počasni predsjednik Antifašističke lige Hrvatske. Narodnooslobodilačkoj borbi pridružio se 1941. Nakon Drugog svjetskog rata obnašao je brojne vojne, političke i pravne dužnosti.

Bio je pomoćnik zapovjednika Vojne uprave Jugoslavenske armije za Istru i Slovensko primorje, pomoćnik ministra za novooslobođene krajeve, direktor Instituta za društveno samoupravljanje, zastupnik u Saveznoj skupštini Jugoslavije u Beogradu, sudac Ustavnog suda SR Hrvatske te direktor Političke škole “Josip Broz Tito”.

VEZANE VIJESTI

Autor je više knjiga o upravljanju i samoupravljanju, te koautorskih djela i članaka o ljudskim pravima i prigovoru savjesti. Priredio je publikaciju “Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990.-2000.”.

“Ispraćaj našeg Đuke bit će u četvrtak, 18. lipnja na zagrebačkob groblju Mirogoj – na krematoriju, s početkom u 15 sati”, navodi u priopćenju SABA RH.

Komemoracija za Đuku održat će se u ponedjeljak, 22. lipnja 2020, u 19 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, u Zagrebu.
“Vječna zahvala Đuki na njegovu antifašističkom i humanističkom radu, koji je bio utkan u njegov cjelokupni životni vijek”, zaključuje se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.