Obrat u slučaju gladne djevojčice, majka za N1: Moje dijete nije bilo gladno

Vijesti 21. lip 202009:25 > 09:27
N1

Tvrdnja jedne majke iz Draganića pokraj Karlovca šokirala je Hrvatsku. Prvi dan škole nakon koronakrize četvero prvašića romske nacionalnosti ostalo je gladno jer učiteljica ne samo da im nije dala obrok, nego je i zabranila jednom dijetetu da s njima podijeli svoj. Nakon te objave četiri su profesorice sa zagrebačkog sveučilišta pokrenule potpisivanje peticije za osiguravanje školskog obroka svoj djeci u Hrvatskoj.

Inicijativa je hvalevrijedna, no priča koja ju je potaknula, čini se, dobiva novi obrat.

Redakciji N1 javilo se četvero roditelja iz istog razreda, a jedna od njih je i mama učenice koja je navodno – po svjedočenju druge mame – među četvero učenika koji su ostali gladni prvi dan škole.

VEZANA VIJEST

Ti roditelji tvrde – ništa od navedenog u priči koja je obišla Hrvatsku – nije se dogodilo. Majka djeteta koje je navodno ostalo gladno, Tamara Dožder, za TNT tvrdi: “Niti je moje dijete gladno, niti je romske nacionalnosti.”

Za takve navode htjeli smo pitati i mamu koja je cijelu priču obznanila javnosti, no ona nije više željela istupati.

“Nije tako kako je izašlo u medije. Nije bilo gladne djece niti je itko dijelio hranu”, rekla je Tamara Dožder, majka djeteta iz OŠ Draganić, koje je navodno, prema riječima druge majke Tamare Sudar Begov, bilo gladno u školi.

Dožder je pojasnila: “Tog dana sam svom djetetu pripremila obrok kao svaki dan za školu. To se dogodilo 25. svibnja, a ja sam putem maila saznala da je moje dijete bilo taj dan u školi bilo gladno i da učiteljica nije dopustila da se moje dijete hrani. To uopće nije točno. Gđa Melita Sudar Begov je iznijela činjenice na temelju izjave djeteta, a trebala je provjeriti kod roditelja. Još im je dala etiketu da su pripadnici romske nacionalne manjine što nije istina. Gospođa je koristila grupu za komunikaciju tijekom korone gdje smo dijelili savjete za nastavu, tu je vidjela spisak tko je od kojih roditelja dužan, a i ona se nalazila na tom spisku. U međuvremenu je dug podmirila i taj spisak je iskoristila u svoju korist da bi nešto napravila, ne znam točno što.”

Majka Dožder tvrdi da joj nije jasan cilj cijele priče te da je očito gospođa povjerovala djetetu. Njezina kći tog dana po dolasku iz škole nije imala primjedbi niti je majku upozorila da se nešto neobično dogodilo. Na pitanje je li bila gladna, pitala ju je: “Zašto bih ja bila gladna?”

Dožder također dodaje da je Sudar Begov podnijela prijavu predstavniku Roma koji je utvrdio da oni nisu romska nacionalna manjina. “U našoj školi ne postoji nijedno dijete romske nacionalne manjine, ali gospođa je na temelju prezimena zaključila da je to Rom, što nije istina”, rekla je.

S obzirom da je inspekcija naknadno ipak utvrdila neke nepravilnosti u radu učiteljice zbog čega ju je poslala na dodatnu edukaciju, o odnosu s učiteljicom Dožder kaže:

“Što se tiče inspekcijskog nalaza, oni su utvrdili druge činjenice koje nisu tema. A učiteljica je jako ugodna, pristojna i jako dobar odnos ima s djecom koja pohađaju njezin razred. Ima jako dobar pristup. Što god nas zanima, uvijek će odvojiti svoje vrijeme, ostat će duže u školi da bi pomogla roditeljima ili djetetu. Ne vidim zašto nastala hajka i zašto je došlo do toga.”

Djeca kao djeca, oni ne znaju točno što se događa, normalno se igraju, komuniciraju i druže, kaže Dožder.

“Što se tiče majke Sudar Begov, ona niti je prišla nama kao roditeljima, niti nas je upozorila da će nešto poduzeti nego je krenula u borbu, s tim da mi kao roditeli imamo informaciju da joj to nije ni prvi ni zadnji slučaj da nekoj intuticiji šalje inspekciju. Navodno je i u vrtić slala inspekciju.”

Gđa Melita Sudar Begov više nije htjela istupati u javnosti, a za Točku na tjedan je poslala izjavu:

“Ne želim sudjelovati u emisiji jer dovoljan linč sam proživjela u ova četiri tjedna. Ja sam ispričala naše istinito iskustvo u OŠ Draganići i pozvala nadležne inspekcije da stvar istraže, dalje ja osobno ne želim istupati. Pozvala sam sve nadležne, ministarstvo, zainteresirane udruge i stranke da se zauzmu da naša, moja, vaša djeca u školi ne budu gladna, ali dalje ostavljam na njima, na mjerodavnima. Ja osobno se ne moram nikome ispričavati zašto sam postupila kako sam postupila jer sam reagirala po savjesti kako bi, nadam se, svaki normalan čovjek.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.