Milanović: "Na današnji dan 1991. imali smo najveće nacionalno jedinstvo"

Vijesti 25. lip 202016:45 > 16:54
SAVO PRELEVIC/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović u objavi na Facebooku u povodu spomendana Dan neovisnosti, 25. lipnja, u četvrtak je istaknuo kako je na današnji dan prije 29 godina pokazano najveće nacionalno jedinstvo u modernoj hrvatskoj državi.

“Prije 29 godina, 25. lipnja 1991., Sabor Republike Hrvatske donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Dan je to kada je pokazano najveće nacionalno jedinstvo u modernoj hrvatskoj državi. Jedinstvo koje je netom prije i dokazano na referendumu o hrvatskoj samostalnosti,19. svibnja iste godine, kada je ogromna većina hrvatskih ljudi izašla na birališta i izjasnila se da želi živjeti u samostalnoj državi”, stoji u Milanovićevoj objavi.

Predsjednik ističe kako je ta odluka Sabora RH, temeljena na referendumu, učinila Hrvatsku potpuno neovisnom.

Ni prije ni kasnije nije bilo čvršće i jasnije izražene volje hrvatskog naroda da svoju državu, Republiku Hrvatsku, želi i vidi kao samostalnu i suverenu, ističe Milanović.

“Može li biti većeg i važnijeg razloga za pamtiti i obilježavati taj dan…”, stoji na kraju objave.

U Hrvatskoj je u četvrtak spomendan Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesena 25. lipnja 1991.

Na taj datum, prije 29 godina, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća donesena je Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, čemu je prethodio neuspjeh pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize.

Od ove godine 25. lipnja je radni spomendan, nakon što se prethodnih 19 godina taj datum obilježavao kao Dan državnosti, državni blagdan i neradni dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.