Maturanti prepisivali esej iz hrvatskog jezika, svi učenici iste škole

Vijesti 26. lip 202009:08 > 09:12
Ilustracija

Prepisivanja na ovogodišnjoj državnoj maturi ipak je bilo, a zbog toga će više od 15 maturanata jedne zagrebačke srednje škole morati ponovno polagati esej iz hrvatskog jezika A razine, piše u petak Jutarnji list.

Dnevnik navodi da su tu informaciju neslužbeno doznali, a u četvrtak su njezinu istinitost potvrdili iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Podsjećaju da se prvi epidemiološki blok ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature provodio od 8. do 24. lipnja, a pisali su se obvezni ispiti državne mature (hrvatski i prvi strani jezik, matematika, materinski te klasični jezici).

VEZANE VIJESTI

Esej A razine iz hrvatskog jezika, koji je ove godine prijavilo gotovo 20 tisuća maturanata, pisao se 10. lipnja, a maturanti su za usporedbu dobili ulomke iz romana “Posljednji Stipančići” Vjenceslava Novaka i “Otac Goriot” Honoréa de Balzaca.

Prepisivanje, doznaje Jutarnji, nije uočeno na licu mjesta, nego naknadno, prilikom ocjenjivanja tog ispita. Tijekom ocjenjivanja ispita ocjenjivači mogu uočiti visoku razinu identičnih sadržaja među pristupnicima iz iste škole, što se ovaj put i dogodilo.

Ispit se tim kandidatima poništava, ali ćemo im omogućiti ponovno pisanje tog ispita u ljetnom roku, uz strogi nadzor osoba iz NCVVO-a potvrdila je u četvrtak Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Ona nije željela otkriti o kojoj se školi radi, međutim, izgledno je da je riječ o jednoj od zagrebačkih gimnazija, a vjerojatnost je tim veća što gimnazijalci češće pišu višu, A razinu testova, donosi Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.