Klisović: Predsjedanje Vijećem EU je podbačaj, Brnjac: Prespavali ste, žalosno

Vijesti 28. lip 202009:02 > 09:02
N1

Za koji dan završava Hrvatsko predsjedanje EU - što je ostalo od velikih očekivanja od prvog Hrvatskog vođenja Europe - o tome su u Dvoboju N1 raspravljali Nikolina Brnjac iz HDZ-a i Joško Klisović iz SDP-a.

Kažu da ste najizgledniji kandidati za buduće ministre?

Brnjac: Vidjet ćemo, trebamo prebroditi ovo ispred nas, dio smo tima koji zajednički radi na boljitku zemlje.

Klisović: O tome će odlučiti mandatar, o tome ćemo nakon izbora.

Je li vas premijer u Saboru uvjerio da je predsjedanje Vijećem EU-a bio maksimum koji smo mogli dati?

Klisović: Nije, premijer tumači stvarnost na sebi svojstven način, mi znamo prepoznati činjenice i ne stoje kako želi da građani misle. Jasno je ako usporedite očekivanje koje je imao prije predsjedanja, ambicije koje su nam javno predstavljene nisu ispunjene, bilo je to velik podbačaj. Dao bih im ocjenu neocijenjen. Kao da se cijelo predsjedanje stavilo u samoizolaciju, Hrvatska je propustila nametnuti teme od našeg interesa, Njemačka nije ni preuzela, a već stavlja pitanje azila i migracija kao zajedničke teme. Ne sjećam se ni jedne naše inicijative koja će ostati zapamćena.

VEZANE VIJESTI

Brnjac: SDP je prespavao ovo predsjedanje, to je žalosno. Imali smo preko 147 događanja, nisu se uspjela organizirati sva, održano je 8 sastanaka na visokoj razini, 21 sastanak na radnim razinama i dvije parlamentarne razine. Brzo smo reagirali, bavili smo se temama kao višegodišnji financijski okvir. Jedna od najbitnijih svari je da smo se brzo organizirali, u krizi je predsjedništvo organiziralo sastanke putem video konferencija. Točno smo znali u kojoj dvorani u Vijeću će se sastanci organizirati. Odjednom vam se dogodi pandemija, promptno smo se organizirali. Donijeli smo na prijedlog EK dva paketa hitne pomoći koji su pomogli našem gospodarskom i zdravstvenom sustavu. Plenković je omogućio da krenu avioni nabave opreme, jedan od političkih uspjeha je odluka o početku pregovara za Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Klisović: Hrvatska kaže da je to najveći uspjeh no nije utvrđen datum početka pregovora, to može biti za neodređeno vrijeme, ne postoji politička volja za to. Ne vidim ništa pozitivno u tom predsjedanju, vidio sam jednu inicijativu i bila je sramotna, da se smanje prava putnicima u zračnom prijevozu. Nisam čuo od predstavnika HDZ-a da spominju neku inicijativu, htjeli su to koristiti kao adut za izbore, a danas se moraju pravdati.

Brnjac: Što se datuma za Sjevernu Makedoniju i Albaniju tiče, morate prvo imati pregovaračke okvire, nakon toga se mora usvojiti sve na Vijeću pa se dobiva datum. Zemlje koje se kandidiraju moraju se usmjeriti na reforme, ne na datume. Situacija je bila teška, krajem siječnja smo pokrenuli integrirani politički odgovor na krizu, nisu se sve države EU jednako snašle. Kada smo vidjeli teške slike iz Italije, ljudi su postali svjesni, Europska komisija je donijela u rekordnom roku dva paketa mjera.

#related-news_0

Je li EU dovoljno brzo reagirala, jedan od aduta u kampanji HDZ-a je to što je za Hrvatsku osiguran fond od više od 20 milijardi eura?

Klisović: Bio sam glavni tajnik pregovaračke skupine tijekom naših pregovara za ulazak u EU, rečena je loša poruka Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, doći će vam datum, ne znamo kada. 

Mislim da će Hrvatska dobiti novac, koliko, ne znam, nije još dogovoreno Hrvatska je dobila toliko novca jer ima ugroženi turistički sektor, stanje ekonomije nam je loše. 10 milijardi eura nije veliki pregovarački uspjeh Plenkovića jer EU ne funkcionira kao HDZ sa svojim ortacima, tamo su kriteriji, a oni su bili najviše pogođeni sektori i ukupno stanje ekonomije.

Brnjac: Bila sam u užem timu, unatoč tome što nam je velika članica uplatiteljica izašla, uspjeli smo ispregovarati da imamo 11,4 milijardi, to su prioriteti koje je predsjednik Vlade uspio ispregovarati, kada je Hrvatska ušla u EU, pregovarač je bila bivša vlada, što su tada uspjeli ispregovarati? Ništa, dobili su što im je dala EK, druge zemlje su uspjele dodati dodatne alokacije za razvoj kohezijske i poljoprivredne politike

Klisović: To nije točno, najgore je zavaravati ljude.

Brnjac: Ja radim samo na činjenicama. Nitko vam neće novac pokloniti.

#related-news_0

Postavilo se i pitanje statusa demokracije u ekstremnim situacijama koronakrize, nije se često moglo čuti zauzimanje stava o Viktoru Orbanu?

Brnjac: Zna se tko je unutar EU zadužen da reagira, mi smo u ožujku stavili na dnevni red, no kako je bila kriza s koronavirusom, preusmjerili smo se na video konferencije, na neformalnim video konferencijama se raspravljalo o tome, EK radi ospežan dokument o vladavini prava u koji će biti uključeno što su sve države članice radile i provodile, bit će početkom jesni javno dostupno.

Klisović: Hrvatska nije učinila ništa da promovira vladavinu prava, nismo ni očekivali više od vlade koja je protuzakonito upravljala koronakrizom, Stožer je donosio protuzakonite odluke, kako očekivati da se takva vlada zalaže za vladavinu prava, koja tek na poticaj oporbe kreće u amandmane i izmjenu zakona da bi se sve mjere koje je Stožer donio ozakonile.

Brnjac: Nije uloga hrvatskog predsjedništva da ulazi u unutarnju politiku država članica, zna se tko je unutar EU za to zadužen i tko to radi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.