HDZ: Restart koalicija laže i koristiti situaciju Zagrepčana nakon potresa

Vijesti 01. srp 202020:02 > 20:03
Marko Lukunic/PIXSELL

Ministrica kulture Obuljen Koržinek izjavila je u srijedu da najoštrije osuđuje 'laži izrečene' u Restart koaliciji da 'Vlada nije ni na jedan način zaštitila građane Zagreba'' nakon potresa, dodavši da je nemoralno politički koristiti tešku situaciju u kojoj su se našli Zagrepčani.

“Najoštrije osuđujemo laži izrečene na današnjoj konferenciji za medije RESTART koalicije, o tome da ‘Vlada nije ni na jedan način zaštitila građane Zagreba” nakon potresa. Potpuno je nemoralno i neetično koristiti tešku situaciju u kojoj su se našli naši sugrađani nakon potresa za skupljanje jeftinih političkih poena. I to posebno od onih aktera koji se bave pitanjima koja je naša Vlada već osigurala”, rekla je za Hinu Nina Obuljem Koržinek, aktualna ministrica kulture i kandidatkinja HDZ-a na listi u 1. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima u nedjelju, 5. srpnja.

Dodaje da je Vlada pripremila sveobuhvatni zakonski okvir, koji je prošao javno savjetovanje te će ga usvojiti parlamentarna većina nakon izbora.

Naglašava da je Vlada premijera Andreja Plenkovića “za sad učinila sve što je mogla kako bi umanjila posljedice razornog potresa” koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

Rebalansom je Vlada osigurala 140 milijuna kuna za hitne sanacije, osigurala je sredstva za smještaj onih građana koji se ne mogu vratiti u svoje kuće i stanove, pripremila dokumentaciju za Fond solidarnosti EU i za zajam Svjetske banke što je verificirano na sjednici Vlade, kaže Obuljen Koržinek.

Podsjeća da je Vlada RH u roku predala zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti te je u dnevnom kontaktu s Europskom komisijom.

“Očekujemo više od 600 milijuna EUR isplata iz Fonda, od čega 100 mil EUR avansa kroz ljeto. Iz Fonda solidarnosti financirat ćemo obnovu škola i bolnica te osnovne infrastrukture, najam zamjenskih stanova za stanovnike pogođenim potresom, troškove raščišćavanja centra grada i područja pogođenih potresom te osnovnog saniranja objekata kulturne baštine”, ističe ministrica Obuljen Koržinek.

Također, dodaje, cilj nam je kroz sljedeću financijsku perspektivu osigurati bespovratna sredstva za energetsku učinkovitost koju ćemo povezati s protupotresnom obnovom.

U oštroj reakciji na tvrdnje izrečene iz Restart koalicije, ministrica kulture u izjavi Hini podsjeća da su svi članovi Vlade donirali svoju plaću za ožujak u Fond za obnovu od potresa, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uplatila je 1,1 milijuna kuna za akciju “Zajedno za Zagreb”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.