Davor Bernardić: Spreman sam otići!

Vijesti 05. srp 202017:41 > 23:34
N1

Hrvatski građani birali su u nedjelju novi saziv Sabora. Restart koalicija ostvarila je jako loš rezultat. "Spreman sam otići, sutra ćemo o tome raspravljati", rekao je predsjednik stranke Davor Bernardić.

23:24

Nije lako govoriti nakon ovakvog rezultata, kazao je u svom govoru Davor Bernardić. Zahvalio je svima koji su danas izašli na birališta. “Preuzeli ste odgovornost i zato vam hvala. Hvala svima koji su glasali i za Restart koaliciju”, kazao je.

“SDP je vodio Hrvatsku dva puta i u ta dva puta ojačali smo društvo. Digli smo pklaće, mirovine, standard, jačali institucije, civilno društvo… Kruna je bila kad smo Hrvatsku uveli u EU”, nabraja Bernardić.

Tako ćemo, kaže, nastaviti i dalje.

Ovaj rezultat je loš za SDP. Spreman sam otići, sutra ćemo o tome raspravljati, rekao je.

Više čitajte OVDJE

22:54

Da bi Davor Bernardić trebao dati ostavku nakon izbornog poraza Restart koalicije smatra i SDP-ov Saša Srića

Srića je otvoreno pozvao Davora Bernardića da podnese ostavku zbog loših izbornih rezultata. 

Podsjetimo, prije njega to su učinili i Biljana Borzan i Željko Kolar. 

22:45

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš komentirala je loš izborni rezultat Restart koalicije na parlamentarnim izborima. 

“Bila sam doma kad su bile izlazne ankete i bila sam u čudu. Kako ide večer, vidimo da su izlazne ankete bile u pravu, za razliku od svih onih anketa koje smo imali prilike vidjeti proteklih dana”, kaže Mrak Taritaš. 

“Osjećam se s grčem u želucu. Mi smo imali čeitiri mjesta na koalicijskim listama. Probali smo nešto napraviti preferencijalno. Mislim da nam to nije pošlo za rukom. Kada je izborna noć, najjednostavnije je reći da čovjek krivac. Vi niste mogli doći do birača, zbog koronavirusa. Nisu se na vrijeme prepoznale neke stvari”, dodaje. 

Kazala je kako je u jednom dijelu odgovornost i na Glasu i kako će analizirati zašto je odgovornost i na njima. 

“Sljedeći izbori koji nas čekaju su lokalni izbori. Na tim izborima trebamo zaista potruditi se i maksimalno dobar učinak napraviti”, zaključila je. 

22:12

SDP-ov europarlamentarac i kandidat na listi Restart koalicije u 5. izbornoj jedinici Predrag Fred Matić osvrnuo se na loš rezultat koji je koalicija ostvarila prema dosadašnjim nepotpunim rezultatima parlamentarnih izbora.

“Živimo u demokraciji, za to smo se borili. Narod je tako odlučio i to trebamo poštovati. No, naravno da smo razočarani”, rekao je Matić.

Osvrnuo se i na predizborne ankete koje su im davale dobre izglede na parlamentarnim izborima. “Sada tek vidimo da su ankete – tko plati, taj dobro i prođe na tim anketama”, rekao je.

Više čitajte OVDJE

21:20

SDP-ova Sabina Glasovac komentirala je prve nepotpune rezultate koji su pristigli iz Državnog izbornog povjerenstva. 

“To će se mijenjati, obrađeno je 20 posto biračkih mjesta. No trend bitno ne odstupa od izlaznih anketa. Mislim da će biti dosta vremena narednih dana da vidimo tko je kriv, gdje smo kiksali i pogriješili”, kazala je Glasovac. 

“Obično vas tragedije u životu natjeraju da se preispitate. Kada vam ide dobro onda ne preispitujete vaše postupke ili politike. Svi mi skupa se trebamo preispitiati. Davor nije jedini. Pričekajmo, ohladimo glave i vidimo rezultate. On je prvi, ali naravno da smo svi odgovorni. Očito nešto ne radimo dobro i očito problem nije od jučer”, dodala je. 

Upitana o tome bi li Davor Bernardić trebao podnijeti ostavku. kaže: “To je sad tako irelevantno odgovarati na hipotetska pitanja. Mi smo stranka koja ne može riješiti probleme smjenom jednom čovjeka. To što je Milanović u nekom trenutku rekao da se neće više kandidirati, to ne može riješiti određene probleme i vratiti povjerenje naših birača”. 

Rekla je kako svaka ozbiljna stranka u noći izbora ne raspravlja o tako benignim stvarima. “Bit će prilike razgovarati o tome tko je odgovoran”, zaključuje. 

20:42

SDP-ov Zlatko Komadina je kazao kako su neugodno iznenađeni rezultatima izlaznih anketa, no kako treba pričekati rezultate DIP-a. 

“Vidjet ćemo razloge zbog čega je do toga došla, no činjenica je da je to porazni rezultat. Brine me ovaj zaokret Hrvatske udesno”, kazao je Komadina. 

Kazao je kako razgovarao s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem. “Ne može biti dobro raspoložen nakon ovakvih izlaznih anketa. Dogovorili smo da ćemo sazvati predsjedništvo stranke sutra u 10 ujutro, gdje ćemo sve raspraviti”, pojašnjava Komadina. 

Na pitanje razmišlja li Bernardić o ostavci, Komadina je rekao da razmišlja. “Ja bih poručio kolegama da bi bilo bolje da su dali svoj doprinos u kampanji, nego da zazivaju odlazak predsjednika stranke. Mi ovaj put nismo izgubili vlast, nego nismo osvojili vlast. Za ostavku ima vremena, ali se ne donosi u afektu”, rekao je Komadina. 

20:22

“Ako su ovo stvarno rezultati, čovjek nema napraviti što nego prepustiti stranku nekome drugome”, rekla je za Novu TV Vesna Pusić komentirajući potop Restart koalicije sudeći po izlaznim anketama.

20:10

SDP-ov Željko Kolar, nositelj liste u 3. izbornoj jedinici, rekao je kako bi i on na mjestu Davora Bernardića podnio ostavku. 

20:00

Stigli su rezultati drugih izlaznih anketa:

HDZ 62 mandata

Restart 43 mandata

Domovinski pokret 14 mandata

Most 9 madata

Možemo 8 mandata

Pametno/Fokus/Stranka s Imenom i Prezimenom 3 mandata

HNS 1 mandat

19:57

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić također je komentirao rezultate izbornih anketa. 

“Ovo što sad vidimo nije dobro, ali znate i sami da izlazne ankete pogađaju po 1 posto. Uvjeren sam da će SDP rasti barem 4-5 mandata”, ističe Ostojić. 

Upitan hoće li Davor Bernardić podnijeti ostavku, rekao je: “To će biti njegova odluka. Ja sam se s njime čuo i prokomentirali smo. On će se obratiti javnosti kroz sat i pol, 2 sata. Rekao je da su ga neki rezultati iznenadili”. 

“Narod je uvijek u pravu. Pričekajmo što će birači reći”, dodao je. 

Komentirao je i izjavu Biljane Borzan koja je kazala da je na mjestu Davora Bernardića da bi podnio ostavku. “Da sam ja na mjestu Biljane Borzan, ja bih nosio listu u 4. izbornoj jedinici”, kaže Ostojić. 

“Analizirat ćemo izbore, očekivao sam 6 mandata u 2. izbornoj jedinici, a imamo 5. Mi ćemo hladne glavne analizirati. Pričekajmo trenutak i onda ćemo odlučiti što ćemo napraviti. Moramo imati zdrav razum. Ne možemo postaviti dijagnozu u 2 sekunde. Sadašnja radna dijagnoza je vrlo jasna – nije dobro. Konačnu dijagnozu ćemo imati kroz 2-3 sata, a terapija će biti sutra”, rekao je Ostojić. 

19:44

“Izlazne ankete su iznenađujuće negativne. Nisam očekivao takve rezultate kad uzmemo u obzir prijašnje ankete agencija. Morat ćemo pričekati prve službene rezultate. Ako bi bili ovakvi rezultati teško da bi sastavili vladu, no očekujem da ćemo se dizati tijekom večeri i da će rezultat biti bolji nego sad. Sjećam se 2017 kad su ankete nama davale prednost”, rekao je SDP-ov Željko Kolar.

19:33

Rezultate izbornih anketa prokomentirao je za Novu TV i SDP-ov Branko Grčić

“Ako ovako bude, onda je to zaista loš rezultat. Očekivali smo u najmanju ruku egal. Moram reći da je moje najveće iznađenje da ljudi nisu uvažili sve što smo govorili ovih tjedana i mjeseci o tome koliko je loše ova Vlada u nekim segmentima radila i koliko je bilo nepodopština”, rekao je Grčić.

Čestitao je ljudima iz grupacije Možemo. “Oni su napravili ogroman posao, svaka im čast”, rekao je Grčić.

Prerano je govoriti o ostavci Davora Bernardića, kaže Grčić. “Pitanje je kako će se formirati nova vlada, to je isto neizvjesno. Ali je činjenica da relativni pobjednik uzima u ruke ovu priču”, kaže Grčić.

19:27

Na rezultate izbornih anketa osvrnula se i SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan

Da je u poziciji Davora Bernardića, podnijela bi ostavku na poziciju predsjednika SDP-a.

19:12

SDP-ov Arsen Bauk prokomentirao je u našem programu rezultate Restart koalicije koja prema prvim izlaznim anketama osvaja svega 44 mandata. 

“Želio bih zahvaliti svim građanima koji su iskoristili biračko pravo. Izborne ankete predstavljaju rezultat koji je daleko ispod očekivanja. No, za takve ocjene vrijeme je nakon objave službenih rezultata izbora. Činjenica je da je bilo rasprave oko sastavljanja lista”, ističe Bauk. 

“Što se tiče rezultata koji smo dobili u prvoj izbornoj jedinici, to je jedina izborna jedinica u kojoj smo treća lista”, dodaje. 

“Dobar rezultat HDZ-a je jedna politička enigma u Hrvatskoj dugi niz godina. Jer mi se čini da oni u svakom mandatu sa sve manjom izlaznošću dobivaju sve više mandata. Po ovim rezultatima koje sam vidio, one izborne jedinice koje su tradicionalno izjednačene, sada su dva mandata u prednosti za HDZ, to je nešto što se u cijeloj državi dogodilo, a najveći upliv je imalo u Gradu Zagrebu. Kada budu rezultati službeni onda ćemo moći više reći”, kazao je Bauk. 

19:01

Stigli su rezultati prvih izlaznih anketa:

HDZ 61 mandat

Restart 44 mandata

Domovinski pokret 16 mandata

Možemo 8 mandata

Most 8 madata

Pametno/Fokus/Stranka s Imenom i Prezimenom 3 mandata

Restart koalicija prema prvim izlaznim anketama osvaja 44 mandata. 

Prema drugim izlaznim anketama osvajaju mandat manje, točnije 43. 

VEZANE VIJESTI