Počinje regionalna kampanja Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja

Vijesti 07. srp 202015:03 > 15:16
SENSE

Danas s početkom u 17.00 h u pulskom SENSE Centru za tranzicijsku pravdu, Danteov trg 3/1 otvorit će se multimedijalna izložba "Srebrenica: Genocid u osam činova", što će biti ujedno i početak velike regionalne kampanje koju je SENSE Pula pokrenula u povodu 25 - te godišnjice srebreničkog genocida zajedno s koalicijom više od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova pod nazivom: Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja #VirusPoricanja #DenialVirus.

Otvorenje izložbe i početak kampanje pratite putem live streama s početkom u 17.00, na linkovima koji se nalaze u nastavku:

https://www.facebook.com/SENSETJC/posts/3764991253527268?_rdc=2&_rdr

Kampanju i izložbu, koja se temelji na istoimenom interaktivnom narativu http://srebrenica.sensecentar.org a uključit će i izložbu fotografija „Krici iz masovnih grobnica“, fotografa Tima Lovelessa, otvorit će u video poruci predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS), nasljednik MKSJ -a, sudac Carmela Agius i glavni tužitelj MRMKS -a Serga Brammertza, a na otvorenju će se skupu on line vezom obratiti Munira Subašić ispred Majki Srebrenice, a govoriti će i predsjednik SENSE Pula Mirko Klarin. Predstavnici/e Grada Pule, Istarske županije i manjinskih organizacija također će sudjelovati u programu otvaranja.

Današnje otvorenje izložbe predstavlja i početak velike regionalne kampanje koju je SENSE Pula pokrenula u povodu 25 – te godišnjice srebreničkog genocida zajedno s koalicijom više od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova. Spomenuta kampanja, koja će trajati od 7. do 11. srpnja / jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica, odvijati će se istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u SENSE centru u Puli. Svi materijali koji će biti prikazani tijekom on line kampanje i u SENSE centru u Puli dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih sudjenja” pred MKSJ-om (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju), kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tijekom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijat će se pod hashtagom #VirusPoricanja#DenialVirus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.