Opet pišu, poništeni testovi iz mature za 6 učenika iz Gospića i 18 iz Zagreba

Vijesti 13. srp 202011:09 > 11:12
Ilustracija

U Gospiću se ponovo piše državna matura iz matematike jer su im odgovori bili previše slični. Ponovo se piše i u jednoj školi u Zagrebu, gdje su poništeni testovi iz matematike učenicima kojima je ranije poništen i esej.

“Kod pristupnika kod kojih je uočena podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika, i koji su u ponovljenom eseju 6. srpnja 2020. imali zadatak usporediti pjesmu 1909. A.G. Matoša i ulomak iz putopisa Oko Lobora, uočene su i nepravilnosti i u ispitu iz matematike A i B razine.

Pregledom ispita matematike tijekom postupka vrednovanja utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90%.

VEZANE VIJESTI

Riječ je o istih 18 pristupnika kojima je ponovljen esej iz hrvatskog jezika. Zbog pridržavanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, možemo vam samo reći da se radi o jednoj zagrebačkoj gimnaziji”, potvrdili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za srednja.hr.

U Gospiću je, pak, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donio odluku o poništavanju ispita za šestoro učenika Gimnazije Gospić i to za četvero pristupnika na osnovnoj i dvoje na višoj razini, zbog utvrđenog mogućeg prepisivanja.

#related-news_0

Riječ je o netočnim odgovorima koji se podudaraju kod tih učenika, identičnim odgovorima bez strukture zadataka te kod pojedinih pristupnika kompletnog izostanka korištenja listova za koncept iako su zabilježeni točni odgovori do kojih nije moguće doći bez raspisa zadataka ili korištenja džepnog računala.

Riječ je o učenicima koji su ispite pisali 23. i 24. lipnja u istoj ispitnoj prostoriji.

Tijekom provedbe ispita i procesa vrednovanja ljetnog roka državne mature u školskoj godini 2019./2020. NCVVO je utvrdio ukupno 27 nepravilnosti u više srednjih škola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.