Biliškov: Zaštita okoliša stavljena je u drugi plan

Vijesti 13. srp 202018:00 > 18:15
N1

Kemičar Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković gostovao je u N1 Newsroomu gdje je prokomentirao klimatsku krizu i odnos vlasti prema njoj.

Premijer Andrej Plenković rekao je da bi zelena ekonomija i zelene politike bili u fokusu ove Vlade, kao i jedna od glavnih tema, da nije bilo Covida-19. Komentirajući najavljeno spajanje Ministarstva zaštite okoliša i ministarstva gospodarstva, kazao je kako se još uvijek razgovara o mogućnosti da se taj sektor pripoji nekim drugim ministarstvima. No, još ništa nije dogovoreno.

VEZANE VIJESTI

Biliškov kaže, pitanja zaštite prirode i okoliša dosad su bila uvelike zapostavljena u resornom Ministarstvu koje je, kako kaže, najednom postalo Ministarstvo energetike i zaštite okoliša.

“Tu se vidi kako se naše ministarstvo donosi prema zaštiti okoliša koje je stavljeno u drugi plan, a naročito potrebe koje su nam nametnute klimatskom krizom. Ministarstvo okoliša se više bavilo gradnjom LNG terminala”.

#related-news_0

Biliškov kaže, premijerove izjave su prepune općih mjesta, no one nemaju puno sadržaja.

“Vidjeli smo da se do sada zapostavljala zaštita okoliša, prednost se daje gospodarskim i energetskim projektima upitne kvalitete u smislu suočavanja s klimatskom krizom. Nadali smo se da će teme zaštite okoliša biti prisutnije u sučeljavanjima, TV kućama smo poslali poziv da se uvedu ta pitanja, no bilo je možda jedno ili dva takva”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.