"Po zakonu, čini se da ja mijenjam Tomašić u Saboru. Ja ću to pravo iskoristiti"

Vijesti 17. srp 202016:58 > 16:59
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Robert Pauletić, kandidat s drugog mjesta liste Domovinskog pokreta u X. izbornoj jedinici, najavljuje da će tražiti da mjesto u Saboru, koje je inače osvojila Ruža Tomašić, pripadne njemu u svojstvu zamjenika.

Vijest je objavio Novi list, navevši da je upravo tiskani dnevnik iz Rijeke dan ranije objasnio Pauletiću da on ipak ima zakonsko pravo ući u Sabor. Saborsko mjesto desnog pokreta Miroslava Škore osvojila je Ruža Tomašić, predsjednica HKS-a, s čak 8274 preferencijalnih glasova.

Kako Tomašić ima svoje mjesto u Europskom parlamentu, ranije je rekla, dogovorila je s kandidatom Markom Milanovićem Litrom da je on mijenja dok se ona ne vrati u parlament u Zagrebu u lipnju 2021. Litre je, međutim, dobio samo 19 preferencijalnih glasova, a Pauletić 3907.

VEZANE VIJESTI

Novi list navodi da je argument po kojem Pauletić ima pravo po sili zakona na taj zamjenski mandat u Saboru “zato što je na toj listi u desetoj izbornoj jedinici dobio više od deset posto preferencijskih glasova”.

Pauletić isprva, navodi dalje Novi list, nije bio siguran na što doista ima pravo, jer je Ruža Tomašić uvjereno tvrdila da ona po zakonu ima pravo odabrati zamjenika.

Riječ je o članku 42. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor:

“Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje.”

Pauletiću u prilog ide prvi dio članka.

#related-news_0

Dan poslije Pauletić je Novom listu ovako odgovorio:

“Ako je saborski mandat u slučaju odustanka Ruže Tomašić moje zakonsko pravo, ja ću to zakonsko pravo i iskoristiti, i to kao član Domovinskog pokreta, jer je to moj dug prema gotovo četiri tisuće birača u Dalmaciji koji su zaokružili moje ime, i to na drugoj poziciji liste. Nisam sudjelovao ni u kakvim ranijim dogovorima oko ‘nasljeđivanja’ mandata, niti me takvi dogovori obavezuju. Ako gospođa Tomašić odustane od mandata u Saboru i ako je po zakonu mijenjam ja, a čini se da je tako, svoje ću pravo iskoristiti i tako ispuniti obavezu prema biračima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram