'To je agresivna, odmetnuta grupa koja se služi terorizmom'

Vijesti 01. lip 201508:01 > 08:02
N1

O tome kako je i zašto pokrenut prosvjed u Savskoj ulici, zašto je dolazak na Markov trg prošlog tjedna prijetio otvorenim sukobom s policijom te kakve su šanse za dogovor i završetak prosvjeda u Novom danu smo razgovarali sa Zoranom Ercegom, braniteljem i ratnim snimateljem.

Jeste li pratili dva dramatična dana prošlog tjedna u kojem je odlazak prosvjednika na Markov trg umalo završio sukobom s policijom?

“Naravno da sam pratio te nemile događaje, bilo je krajnje zabrinjavajuće. To je neprimjereno današnjim demokratskim standardima i bojim se da to neće tako brzo završiti”

Već ranije ste prozivali ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, zašto?

“Desna politička opcija nema program, viziju ni ideju kako izvući zemlju iz krize i manipuliraju braniteljima i izazivaju profašističke, niske strasti kako bi se stvorile nestabilnosti i kako bi oni bolje prošli na izborima. Žao mi je što sadašnja vlast nije upotrijebila zakonom predviđena sredstva kako bi se to spriječilo. Drago mi je da je policija na Markovu trgu reagirala odmjereno, ali način na koji su se odmetnuti branitelji povukli u crkvu pokazuje da je tu bilo dogovora s crkvom. Crkva je neprimjereno mjesto za takve stvari”

Vjerujete da je razlog prestanka prosvjeda bio inicijativa Vatikana?

“Vjerujem da je bilo želje za razgovorom, taj bi se razgovor odavno održao. Vidimo da se manipulira, jedan od voditelja prosvjeda razgovara s ministrom pred kamerama, a da ovaj to ni ne zna. Skupina od deset prosvjednika koji žele ići na razgovore s premijernom ne predstavljalju sve branitelje, već jednu skupinu militantnih, agresivnih, odmetnutih branitelja. To je prosvjed koji služi za provokaciju i dizanje tenzija u društvu. Bilo bi mi drago da sam u krivu, da nije nitko iz Vatikana reagirao.

Nisam ja nikada bio dobrodošao u šatoru. Podsjetit ću ih da neću dozvoliti da me nitko, pa ni Glogoški, tjera s prostora ispred šatora. Smeta me kad građanima ne dopuštaju prolaz Savskom ulicom. Promislimo, što bi bilo da jedna grupa mladih muslimama u Londonu zaustavi promet i postavi plinske boce? Kako bismo mi gledali na to – kao opravdan prosvjed ili kao terorizam?. Na prosvjed na Markovu trgu možemo gledati samo kao na teroristički čin jedne odmetnute grupe.

Nakon svega što se dogodilo, pitam se tko će odgovarati za to? Umjesto da policija i DORH odrade svoj posao, Vlada te ljude poziva na razgovor. Vlada nije dobila mandat da bi pregovarala s ljudima koji koriste terorističke metode da bi dobili legitimitet”

Vjerujete li postoji već dogovoreni sporazum uoči današnjih razgovora i može li doći do dogovora premijera i prosvjednika?

“Njihovo ponašanje, sve što su dosad radili, pokazuje da neće doći do dogovora jer ga oni ne žele”.

Danas nitko od prosvjednika nije htio stati pred kamere i javno govoriti, ali je jasno da većina prosvjednika ne podržava Zorana Ercega i njegove istomišljenike.

Josip Klemm je za N1 kazao da ne žele poticati nikakve sukobe, a na upit hoće li i dalje tražiti smjenu ministra Matića kazao je: To nije važno. Prosvjednici će sastanak gledati na televiziji u šatoru, dok će četvorica predstavnika otići na razgovor s premijerom, izvijestila je reporterka N1 Katarina Brečić iz Savske ulice.

Od 09.50 sati uživo u programu N1 televizije i na web portalu www.n1info.com pratimo uživo dolazak u Vladu i razgovor predstavnika branitelja prosvjednika iz Savske 66 s premijerom Zoranom Milanovićem i njegovim ministrima.