Kajtazi nezadovoljan: Bilo bi dobro da Romi imaju potpredsjednika Sabora

Vijesti 20. srp 202012:37 > 13:02
N1

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi gostovao je u N1 Studiju i govorio koliko je zadovoljan rezultatima pregovora za novu Vladu.

Većina manjinskih zastupnika pristala je na jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi. Kajtazi kaže, time nije skroz zadovoljan.

“Problemi nacionalnih manjina su drugačiji, bilo bi drugačije kada bi u ovoj Vladi bio konkretan ministar s određenim resorom, do sada smo imali ministre, no oni nisu možda najbolje upoznati s problemima nacionalnih manjina. Očekujem da će u programu Vlade biti više riječi o pripadnicima romske nacionalne manjine”.

Dodao je kako treba pričekati kako bi se vidjelo hoće li budući potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava  Boris Milošević na adekvatan način moći rješavati pitanja nacionalnih manjina.

“To ćemo vidjeti nakon godinu dana, mislim da će biti u kontaktu sa svima nama i očekujem puno više od dosadašnjeg rada predstavnika ostalih nacionalnih manjina koji su bili na visokim pozicijama u institucijama. Nisam zadovoljan kako se radilo, svaki mali pomak romskoj zajednici znači puno, no dok se problemi romske zajednice ne počnu rješavati sustavno, a ne kao gašenje požara, mislim da nećemo otići dalje”.

VEZANE VIJESTI

Rekao je da je bio spreman postati i potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Sabora, no nijedna funkcija nije mu pripala.

“Imajući u vidu da sam dobio najviše glasova od svih kolega, to pokazuje da je došlo do buđenja pripadnika romske zajednice, od mene očekuju rješavanja njihovih problema i zato sam mislio da je to pravi put u zakonodavnoj vlasti, slanje poruke prema Vijeću Europe da prvi put romska zajednica u jednoj državi ima potpredsjednika Sabora”.

No, zašto ga manjinski zastupnici nisu podržali?

“Morat ćete to njih pitati. Bili su suzdržani, taj znak šutnje –  nisam znao je li to znak odobravanja ili uskraćivanja povjerenja. Nije bilo argumenata zašto bi to trebao biti Furio Radin. Na kraju smo se složili, iako sam bio suzdržan. I dalje mislim da bi bilo dobro da pripadnici romske zajednice imaju potpredsjednika Sabora, ako ne u prve dvije godine, barem u trećoj i četvrtoj. To je bila moja želja i moj prijedlog. No, na to je opet bila samo šutnja”.

#related-news_0

Kajtazi je rekao da će biti  zadovoljan kad u programu Vlade decidirano budu  pripadnici romske nacionalne manjine. Ministarstva, kaže,  ne prepoznaju probleme Roma, no kada budu u programu, vjeruje da će sigurno morati nešto rješavati po tom pitanju.

“Očekujem do četvrtka da ćemo se sastati s premijerom, očekujem da će imati razumijevanja kao i u prošloj Vladi. Očekujem da će u programu Vlade biti ono što je potrebno za Rome, obrazovanje i Ministarstvo regionalnog razvojaj. Jedan od prijedloga je da svoje ljude imamo u tim resorima”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.