"Zastupnici trebaju biti u stanju izdržati dobacivanja, a morat će i premijer"

Vijesti 23. srp 202016:02 > 16:03
N1

Gost N1 Newsrooma bio je Nenad Zakošek, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, koji je komentirao dosadašnji tijek rasprave u Saboru, nakon koje se očekuje glasovanje o povjerenju Vladi Andreja Plenkovića.

Na početku se osvrnuo oporbene zahtjeve za stankom zbog primjedbe da im je program Vlade prekasno dostavljen.

“Išlo se u brzo u formiranje Vlade, neobično je da je program Vlade tako kratak, dobro je da su oporbeni zastupnici reagirali, s desna i sa slijeva će premijer Plenković biti pod pritiskom, očekujem da će se češće suočiti s kvalificiranim primjedbama, na to se mora naviknuti, dobro je da smo čuli ovaj proceduralni prigovor”, smatra Zakošek i dodaje kako smatra da je podjednako izgledan scenarij da Plenković bude pod udarom s lijeva i s desna kao i da se lijeva i desna oporba međusobno iscrpljuju.

“Vidjeli smo da je u proceduralnim koracima i dogovorima oko raspodjele u saborskim odborima bilo nesuglasica u redovima oporbe. Vjerujem da će biti i niz situacija u kojima će se i desna i lijeva opozicija naći ujedinjena u saboru, s obzirom na jasne odnose 76-75 bit će vrlo tijesna izjašnjavanja”.

VEZANE VIJESTI

“Pitanje Zakona o pobačaju za premijera će biti neugodno, ali morat će se toga uhvatiti”

Zakošek smatra da bi se u ovom mandatu moglo dogoditi nešto poput situacije prilikom izglasavanja Istanbulske konvencije u kojoj se dogodio raskol i unutar samog HDZ-a pa je zakon izglasan uz pomoć drugih stranaka.

“Da, očekujem da će se to desiti, u ovom mandatu Sabora će doći zakonska regulacija zakona o pobačaju, imate dio konzervativnih HDZ-ovih zastupnika, Davor Ivo Stier je blizak ekstremno konzervativnim udrugama. Moglo bi se desiti da premijer da slobodnu odluku savjesti kod izjašnjavanja u HDZ-u, no da se uz potporu SDP-a i ostalih pripadnika lijeve opozicije usvoji. To je kod takvih svjetonazorskih tema”, rekao je Zakošek i dodao kako će se pitanje Zakona o pobačaju za premijera biti “neugodno, no morat će se toga uhvatiti”.

Što se dopisnog i elektronskog glasovanja tiče, Zakošek kaže, to su važne teme i treba ih razdvojiti.

“Hitno bi trebalo krenuti u utvrđivanje procedure za dopisno glasovanje. DIP je objavio rezultate, u Irskoj je glasalo 14 ljudi, to je sramota, siguran sam da bi broj bio veći da postoji dopisno glasovanje”.

Najava o ukidanju imuniteta za članove Vlade je kozmetika

Najavu premijera da će ukinuti imunitet za članove Vlade, nazvavši to reliktom devedesetih, Zakošek je nazvao više kozmetičkim potezima.

“To neće izmijeniti činjenicu da nedostaje vjerodostojna provjera kandidata za ministarska mjesta, njihove imovine i imovinskih kartica. Ni u jednoj situaciji gdje su ministri morali odstupiti zbog dvojbenih poteza ili krivo navedene imovine, premijer nije pokazao da mu je stalo podići standarde kritičnosti, neupitnosti djelovanja. A kada spominje relikt iz devedesetih, to je odredba o nespojivosti mandata ministra i zastupnika. Oko mjesta zamjenika već se vode sporovi. i sam izborni postupak bi se učinio poštenijim, ovako ministri odlaze u Vladu, a neki anonimusi dolaze na njihova mjesta. Dakle, trebao bi ozbiljnije u obzir uzeti pitanje provjere, a ne okupiranje kozmetičkim zahvatima poput ukidanja imuniteta članovima Vlade”.

#related-news_0

“Zastupnici će se morati postaviti čvršće”

Što se tiče današnjeg premijerovog upadanja u riječ zastupniku Tomislavu Tomaševiću, Zakošek smatra, dobacivanja će uvijek biti, iako i premijer bio taj koji dobacuje.

“Saborski zastupnici će se morati postaviti čvršće i to možda preokrenuti u svoju korist. Parlamentarna debata je glavna arena političkog života. Tu bih Plenkoviću dao za pravo da ukaže na osjetljivost, zastupnici trebaju biti u stanju izdržati dobacivanja, a i on sam će ih morati istrpjeti”.

#related-news_0

Za kraj komentirao je uskoro bivšeg ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića koji je, prema pisanju portala Telegram, osobnom je karticom kupovao vina, parfeme i dezodoranse, a potom od Ministarstva tražio refundaciju tih troškova.

“To je neobranjivo, ideja da ministri mogu samovoljno državnim sredstvima europskim kolegama kupovati poklone mimo nekog protokola, to su državni pokloni, a ne osobni touch. Mogao je osobnim sredstvima kupiti poklone, tu treba imati jasna pravila, trebamo biti krajnje strogi. Nadam se da će morati sam snositi troškove”,

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.