Ćorić: Podržao sam ideju o tome da Hrvatska sudjeluje u izgradnji NE Krško 2

Vijesti 28. srp 202021:51 > 22:03
N1

Tomislav Ćorić, Ministar gospodarstva i održivog razvoja, u Pressingu je kazao kako bi podržao ideju da se Hrvatska uključi u gradnju nuklearne elektrane Krško 2.

“Blok 2 jeste u planu, slovenski ministri obavijestili su nas o tim namjerama, a mi ćemo sudjelovati u javnoj raspravi po pitanju prekograničnog utjecaja oko tog projekta. To je faza koja je aktualna.

Ovakav se projekt realizira godinama i kao ministar ne bih imao ništa protiv jednog stabilnog i relativno velikog izvora napajanja električne energije u Hrvatsku. Bio bih protiv da se takva elektrana gradi na hrvatskom području, jer Hrvatska svoju je ekonomiju usmjerila u turizam ne bi trebala tražiti svoju budućnost u tom smjeru, nego u obnovljivim izvorima.

Ako Slovenija pristupi projektu i ponudi potencijalnim partnerima udjele u financiranju, a riječ je o izdašnim sredstvima za financiranje takvih projekata, Hrvatska treba razmisliti o tome treba li osigurati energiju na taj način.

Krško kao nuklearna elektrana funkcionira od oko 1986. u posljednjim godinama funkcionira po najvišim standardima, a tehnologija i sigurnosni standardi toliko su napredovali da vjerujem da neće doći ni do kakvih problema”, rekao je Ćorić. 

Cijeli intervju pročitajte OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.