Saborska oporba: Hrvatskoj 22 milijarde eura "neće samo tako pasti"

Vijesti 29. srp 202015:26 > 15:32
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba upozorila je u srijedu kako 22 milijarde eura namijenih Hrvatskoj "neće samo tako pasti", nego će ovisiti o njenoj sposobnosti povlačenja, a smatra i kako hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije nije iskorišteno na najbolji način.

Anka Mrak Taritaš (Glas) kaže kako se stvorila iluzija da se premijer iz Bruxellesa vratio s torbom sa 22 milijarde eura i da je to veliki uspjeh.

Novac postoji, ali nije dostupan odmah. Da bismo ga dobili, potrebni su ozbiljni koraci i reformski planovi, rekla je zastupnica u raspravi o izvješćima o sastanku Europskog vijeća i o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije.

Na izvanrednom sastanku Europskog vijeća, od 17. do 21. srpnja, postignut je dogovor o višegodišnjem financijskom okviru EU do 2027. i o planu za oporavak Europe, Hrvatska je dobila oko 22 milijarde eura u sljedećih sedam godina, što je više nego dvostruko u odnosu prema financijskom okviru od 2014. do 2020.

Oporba: Novac može ostati neiskorišten ili netransparentno potrošen

Novčana sredstva koja su na raspolaganju u slijedećih sedam godina su premala, ne dosežu ni dvogodišnji iznos investicija iz predkrizne 2008. U „famozne“ 22 milijarde eura ne ulazi 4, 6 milijardi eura koje u idućih sedam godina moramo uplatiti u zajedničku blagajnu, kaže Katarina Peović (Klub ZLK).

Važno je kako će se tih 22 milijarde eura iskoristiti, kaže Stephen Bartulica (Klub DP) koji nije siguran da će projekti služiti općem dobru ,a strahuje i da novac na kraju može biti potrošen na vrlo netransparentan način i na štetu građana.

I Domagoj Hajduković (Klub SDP-a) strahuje da će taj novac ostati neiskorišten ili da neće generirati dodanu vrijednost.

„Iako je lijepo da obnavljamo državne domove po našim praznim selima, to nije dovoljno, to neće zadržati ljude u Slavoniji i drugim krajevima”, kazao je Hajduković, navodeći da Češka na 100 milijun eura iz EU-a otvori 100 radnih mjesta, a Hrvatska samo 20.

Da ćemo se za novac iz EU „načekati“,smatra i Hrvoje Zekanović (HS) koji kaže da će kroz sedam godina kapati na kapaljku, ići „striktno“ namjenski, polako i ako dođe. Brinu ga i informacije o paneuropskom porezu, pita na koga se odnosi, što će se oporezovati, hoćemo li dobiti novi porez.

HDZ: Veliki uspjeh Hrvatske i premijera osobno u nezapamćenim uvjetima

Drugačiji pogled od oporbenog ima HDZ.

Završetak Europskog vijeća i 22 milijarde veliki je uspjeh za Hrvatsku i premijera Plenkovića osobno, kaže Marko Pavić, te ističe da je ostvaren veliki uspjeh, da Hrvatska povukla više sredstva od drugih.

Više oporbenih klubova upozorilo je da u šest mjeseci predsjedanja Hrvatska nije uspjela nametnuti ni jednu inicijativu po kojoj će ostati upamćena.

Naši mladi imaju najbolje digitalne vještine u EU, no što su vladajući napravili da to kapitaliziraju, pitao je Marin Lerotić (IDS).

Oporba je vrlo stroga u ocjeni Hrvatskog predsjedanja. Bojim se da nismo ispali junaci, nadam se da će iduće predsjedanje biti uspješnije i u vremenu boljih lidera i manjih izazova, kaže Bojan Glavašević.

Naše predsjedanje Vijećem EU prezentirano je na mistificirajući način, kao silno postignuće, podsjeća Nino Raspudić (Most) i napominje da se u izvješću ništa ne govori o novom migracijskom valu, nema osvrta na stari val, na raspad Schengena drugi put u pet godina, na meritum Brexita.

Marijana Balić (HDZ) smatra da Hrvatska može biti zadovoljna postignutim.

Hrvatska je predsjedala Vijećem EU u nezapamćenim uvjetima, ali je ispunila svoju zadaću prvog, povijesnog predsjedanja. Neosporno je da je ostvarila brojne ciljeve u specifičnim okolnostima, predstavila se kao pouzdana i inovativna članica, kazala je zastupnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.