Miljavac: Plenković i Milanović su jake osobnosti, brzi su na okidaču

Vijesti 30. srp 202013:15 > 13:19
N1

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac gostovao je u N1 Studiju uživo i komentirao ovogodišnje obilježavanje 25. obljetnice vojno - redarstvene akcije Oluja te kako ocjenjuje suradnju s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Obilježavanje 25. godišnjice Oluje odvijat će se kroz dva dana, 4. i 5. kolovoza, Zoran Milanović će 4. kolovoza navečer u 20 sati upriličiti svečani prijem ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi.

Miljavac kaže, sve će biti u skladu s epidemiološkim mjerama. Pripadnici Hrvatskog generalskog zbora prošlog su tjedna bili na sastanku u Uredu predsjednika.

“Razgovarali smo oko Oluje i buduće suradnje, ne tražimo posebna mjesta, no ako je potreban savjet, može nas se angažirati. Dosta generala je bilo malo skeptično oko tog sastanka, no predsjednik je bio otvoren za suradnju i nema potrebe stvarati problem. Vojska poštuje hijerarhiju”.

Imenovanje Marija Banožića na poziciju ministra obrane ne smatra spornim. Kaže, u prvom momentu mu neće biti lako, no ako odabere dobre suradnike koji razumiju vojsku, neće imati velikih problema. No, njih bi moglo biti u suradnji između ministra i predsjednika Republike.

“Mislim da bi neke stvari ipak trebalo bolje definirati, vrhovnog zapovjednika Ustav obvezuje za cjelovitost RH i za spremnost oružanih snaga, no u Zakonu u obrani ga na neki način lišava većeg utjecaja na pripremu vojne spremnosti, morat će naći zajednički jezik, ako svatko strogo počne tumačiti Ustav, a s druge strane Zakon o obrani, moglo bi doći do prijepora”.

VEZANE VIJESTI

Miljavac je komentirao i sukob predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića koji se zaoštrio nakon Milanovićevih kritika ovlasti Stožera.

“To su dvije jake osobnosti, brzi su na okidaču, to treba staviti sa strane i ne pridavati tome preveliku pažnju i to ne treba potencirati. Moraju shvatiti da nije dobro da tako razgovaraju, to su najviše funkcije u državi, mislim da će se to smiriti, bolje je ako neki prijepori postoje da ih rješavaju na sastancima i telefonu. Ljudima su dozlogrdila prepucavanja u Sabora, nakon nekog vremena to prijeđe granicu ukusa”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.