Fuchs: "Djeca moraju ići u školu, osim zdravstveno opravdanih izuzetaka"

Vijesti 31. srp 202014:14 > 14:15
N1

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs za stanje na Sveučilištu u Zagrebu rekao je da "počinje opterećivati i studente na Filozofskom fakultetu", zbog upisa u novu godinu: "Nadam se da će se naći snage i volje na sveučilištu, pa i na rektoratu i senatu, da se iziđe iz ove situacije."

Fuchs je rekao da osjeća teret stupanja na ministarsku funkciju.

“Razlika je prilična. Ranije sam preuzeo ministarstvo koje je prilično dobro funkcioniralo”, objasnio je.

VEZANE VIJESTI

Rekao je da se u kratkom vremenu mora ekipirati, da će morati riješiti niz zakona i zakonskih odredbi, kao i urediti odnose u znanosti, te obaviti svoj dio posla na povlačenju sredstava iz fondova EU-a.

“Imamo probleme s nizom objekata u Zagrebu zbog potresa. Imamo 500 milijuna šteta na Medicinskom fakultetu na Šalati”, nabrajao je, a onda se sjetio: “Još smo zaboravili i poplavu u Zagrebu…”

Dio zakona iz paketa mjera i zakona koje se moraju donijeti, a koje je spominjao, rekao je, odnosi se na organizaciju nastave u uvjetima epidemije koronavirusa. Fuchs je nabrojao još niz priprema za novu školsku godinu.

#related-news_0

“Epidemiolozima treba predočiti neke spefičnosti razreda, dječjeg vrtića. Treba iznaći neke druge stvari”, kazao je.

Rekao je da je već tražio od Carneta da se identificiraju područja izvan dometa signala, škole izvan dometa. Rekao je da su nastavnici u prošloj godini bili, razumljivo, nepripremljeni za uvjete nastave na daljinu, jer su epidemiološke mjere nastupile naglo, a i djeci je nedostajao socijalni kontakt.

Na pitanje hoće li djeca na jesen u školu, Fuchs je odgovorio:

“Vi razumijete da je to ogromna odgovornost. Da, djeca moraju ići u školu, ali u svakom generalnom pravilu, postoje i izuzeci. Ako postoji opravdani medicinski razlog, omogućit će se da dijete nastavu pohađa od kuće.”

#related-news_0

“Živo se nadam da nećemo svjedočiti širenju virusa”, dodao je, te je, uz opasku da se izrazito konzultiraju s epidemiološkim i zdravstvenim stručnjacima, rekao i to da se “djeca pokazuju kao prilično otporna na infekciju”, kao i to da se “čini da i nisu baš najveći prenositelji virusa”.

Za devetogodišnju osnovnu školu rekao je da “načelno da”, ali da “postoji nekoliko modela”, što tek moraju raspraviti u ministarstvu.

Na kraju se osvrnuo i na skoro obilježavanje obljetnice “Oluje” u Kninu, te obilježavanje obljetnice zločina u Gruborima:

“Mislim da je to dobar korak prema uspostavljanju normalnih odnosa unutar Hrvatske. Koliko znam, u Gruborima se komemoriraju žrtve, a u Kninu se slavi pobjeda HV-a nad agresorom. U redu je da se prisjetimo i nedužnih žrtava i pobjede Hrvatske vojske.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.