FOTO Program obilježavanja Dana pobjede i 25. obljetnice Oluje

Vijesti 05. kol 202009:54 > 09:57
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zvonjavom crkvenih zvona, kojim se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije "Oluja", na Kninskoj tvrđavi je započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 25. obljetnice "Oluje" i Dana hrvatskih branitelja.

Na tvrđavi, na kojoj su ove godine zbog epidemioloških mjera samo sudionici programa, podignuta je zastava Republike Hrvatske nakon čega je započelo čitanje povjesnice VRO “Oluja. Prema programu je predviđeno ispaljivanje 25 počasnih plotuna, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika VRO “Oluja”, minuta šutnje, te prelet borbenog zrakoplova MiG 21.

VEZANE VIJESTI

Zastavu na tvrđavi podigli su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mjestu podigli i 1995. godine. U Knin je danas stigla cijela Vlada i brojne braniteljske udruge. Na Trgu dr. Ante Starčevića će položiti vijence i zapaliti svijeće na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” nakon čega će se u spomen na poginule i nestale branitelje u toj akciji položiti 25 crvenih ruža.

Očekuje se govor predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predstavnika udruga iz Domovinskog rata, kao i umirovljenog generala Ante Gotovine. Vojni ordinarij, monsinjor Jure Bogdan će održati molitvu odrješenja poslije čega se očekuju prigodna obraćanja i program akrobatske grupe “Krila Oluje”.

U 11,30 sati u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić održat će misu za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Navečer u 21 sat bez uzvanika i publike predviđen je koncert na Kninskoj tvrđavi koji će uživo prenositi HRT, dok će pola sata kasnije biti vatromet.

Prethodno je jutros u 7 sati program započeo budnicama ulicama grada Knina u izvođenju Orkestra Oružanih snaga, te ceremonijom dočeka predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga na Trgu dr. Ante Starčevića.

N1
Dusko Jaramaz/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL
N1
N1
N1
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Vlada Republike Hrvatske
Marko Dimic/PIXSELL

Dan ranije, 4. kolovoza, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović je na Kninskoj tvrđavi primio ratne zapovjednike Hrvatske vojske (HV), gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Specijalne policije Herceg Bosne koje je odlikovao.

Ovo je prvo obilježavanje “Oluje” na kojoj prisustvuje politički predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj – SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Ovogodišnja “Oluja” ostat će u sjećanju i zbog strogih epidemioloških mjera zbog kojih je ograničen broj uzvanika, program s tvrđave će se pratiti putem video zidova, koncert na malim ekranima, a smanjen je i broj novinarskih ekipa koje mogu pratiti program.

VRO “Oluja” je počela 4. kolovoza 1995. godine, ukupno je trajala 84 sata, u njoj je sudjelovalo 200 tisuća ljudi koji su oslobodili petinu Hrvatske što čini područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, te su omogućene oslobodilačke akcije i u Bosni i Hercegovini (BiH).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.