"Migracije zbog manjka vode bit će za nekoliko desetaka godina među najvećima"

Vijesti 08. kol 202016:55 > 16:58
N1

Glavni urednik hrvatskog izdanja National Geographica Hrvoje Prčić je u Novom danu N1 Televizije s našom Ninom Kljenak razgovarao o pandemiji koronavirusa te o povijesti epidemija, pandemija i bolesti koje su sve nepovratno promijenile ljudsku povijest.

Kroz povijest je pandemija bilo mnogo, od nekoliko tisuća godina prije nove ere do danas, istaknuo je Hrvoje Prčić u Novom danu.

VEZANE VIJESTI

“Gotovo 90% Indijanaca umro je zahvaljujući boginjama i drugim zarazama. 75% Napoleonovih vojnika umrlo je zbog zaraze. Prva prava pandemija bila je ruska groznica, ona se proširila Europom vlakovima i ubila puno ljudi, pa crna smrt… Učili smo kako se nositi s time, koliko je bitna čistoća, cijepljenje, priprema, koliko je važna disciplina, sve što nas povijest uči. Uspješno se borimo s Covidom, teška je situacija, ali u odnosu na spomenute brojke, to je jako malo”, rekao je Prčić.

U National Geographicu osim te teme obradila se i tema nedostatka pitke vode. To se posebno u posljednje vrijeme događa u Indiji gdje zbog lošeg upravljanja ljudima doista prijeti žeđ.

“To je velik problem na tom potkontinentu. Stanje je katastrofa. Možda do kraja ove godine nekoliko desetina milijuna Indijaca neće imati pitku vodu, nego zaraženu. Rijeke su zagađene, fotografije su strašne. Teško je to riješiti, pokušavaju graditi kanale, ali pristup ljudi je kao i prije. U Ganges se sahranjuju milijuni ljudi, te rijeke su zagađene… I mi ćemo to osjetiti. Predviđa se da će migracije zbog vode biti među najvećim migracijama za nekoliko desetaka godina, ne zbog rata i drugih prirodnih nepogoda”, napomenuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.