Premijer zadovoljan zbog isplate do sada najvećeg predujma iz Fonda solidarnosti

Vijesti 11. kol 202019:08 > 22:33
JOHN THYS / POOL / AFP

Premijer Andrej Plenković na Twitteru se osvrnuo na odluku Europske komisije o prvoj isplati financijske pomoći Hrvatskoj od 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, kao pomoć zbog šteta od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

“Nakon kvalitetno pripremljenog zahtjeva Vlade Republike Hrvatske za pomoć iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju štete od potresa u Zagrebu i okolici, zadovoljni smo da je Europska komisija odobrila predujam u iznosu od 88,9 milijuna €, što je najveći predujam ikada isplaćen iz EUSF”, stoji u premijerovoj objavi na Twitteru. 

U objavi odluke Europska komisija navodi da se time podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu te ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge.

Povjerenica EK-a za koheziju i reforme Elisa Ferreira navodi da je svjesna razmjera štete što su u “jednoj od najvećih prirodnih katatrofa” pretrpjeli Hrvatska i njen glavni grad.”

“Usto, to se dogodilo u vrijeme kad je stanovništvo već trpjelo posljedice pandemije koronavirusa i lockdowna. Današnjom odlukom želikom ukloniti težak teret koji je pao na ovu zemlju i još jednom pokazati solidarnost u EU-u u ovako teškim vremenima”, poručila je Ferreira.

VEZANE VIJESTI

Iz Fonda solidarnosti EU financijski se pomaže državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Od svog osnutka 2002. godine, iz Fonda su se isplaćivala sredstva za pomoć nakon 88 različitih katastrofa; poplave, šumski požari, potresi, oluje i suše.

Ukupan iznos od 5,5 milijardi eura do sada je primilo 23 članice i jedna država kandidatkinja. U sklopu odgovora EU-a na pandemiju koronavirusa i s njom povezanu javnozdravstvenu krizu, FSEU se odnedavno primjenjuje i na teške javnozdravstvene krize, a najveći dopušteni iznos predujma povećan je s 30 milijuna na 100 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.