Markotić o prijenosu virusa: Ako se nalazi na površini, ne znači da je zarazan

Vijesti 14. kol 202015:08 > 15:11
SILVIO AVILA / AFP

U protekla 24 sata zabilježeno je 208 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 961. Među njima je 106 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Dvije su osobe preminule.

Skupina istraživača sa Sveučilišta u Floridi uspjela je izolirati živi primjerak koronavirusa iz aerosola koje su na udaljenosti od dva do nešto manje od pet metara prikupili od hospitaliziranih pacijenata. Ravnateljica Klinike za zarazne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić pojasnila je o čemu se zapravo radi, kao i kolika je opasnost da se na primjerice na proizvodima smrznute hrane nađe novi virus.

VEZANE VIJESTI

“Ako se detektira virus na površini, ne mora značiti da je virulentan, odnosno zarazan. Za sve vrijedi higijena. Što se tiče pakiranja hrane, svaku hranu ćemo pohraniti u higijenskim uvjetima, to je važno i inače”, rekla je Markotić, a potom objasnila koliko znanost dosad zna o širenju ovog koronavirusa:

“Kapljični put je osnovni put prijenosa i distanca je bitna, to se jasno pokazalo. No, u zatvorenom prostoru s više ljudi koncentracija virusa može biti i u zraku. Ako se ne drži higijena, ne dezinficiraju se površine, na određeno vrijeme mikroorganizmi se mogu zadržati, pogotovo u nehigijenskim uvjetima. Međutim, nema jasnih pokazatelja da su to osnovni načini prijenosa. Distanca i higijena su osnovni. Bliski kontakti, kućni kontakti i zatvoreni prostor bez distance su se pokazali kao žarišta infekcije.

Prof. Luka Čičin-Šain s našim timom je pokazao zanimljivu stvar, da virus uspjeva mutirati i pokušava se održati. Njegova logika je da mu se život produži ako ima domaćina.

Kad god smo se bolje držali mjera, brojevi su bili mali, virus nije mogao preskočiti s čovjeka na čovjeka i to je jednostavno pravilo. Nemojmo biti preblizu jedni drugima ako nismo u istom kućanstvu i ponovno ćemo biti na dobrim brojevima.”

Tijek događaja uživo pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.