Beroš: Broj oboljelih danas viši nego jučer, razmišljamo o testiranju turista

Vijesti 18. kol 202012:34 > 12:36
N1

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu novinarima nakon sastanka s epidmeiolozima, drugim liječnicima, medicinskim sestrama i ravnateljima bolnica i kliničkim centara na kojem su razrađivani scenariji za jesen i borbu s koronavirusom.

Ministar VIli Beroš kazao je kako je s predstavnicima liječnika razgovarao o tome što sustav i zdravstvene radnike čeka najesen, kao i potencijalnom testiranju zdravstvenih radnika po povratku s godišnjeg odmora kako bi se spriječilo da virus uđe u zdravstveni sustav.

Testiranje zdravstvenih radnika

Što se samog testiranja zdravstvenih radnika tiče ministar kaže sljedeće: “Načelnog stava u ovom trenutku nema. Ono što je potpuno jasno jest da će svaki zdravstveni radnik koji se vraća s godišnjeg odmora sa svojim neposrednim rukovoditeljem proći određeni upitnik i analizu, gdje će navesti koji su to sve elementi koji su suspektni.”

VEZANE VIJESTI

Što se omogućavanja posjeta u bolnicama tiče i činjenice da su prakse u različitim bolnicama različite ministar kaže da je tome razlog činjenica da su infrastrukturni uvjeti u bolnicama – različiti.

“Nisu sve bolnice iste. Moramo donijeti okvir, ali jasno je da ne možemo za svaku pojedinu zdravstvenu ustanovu dati upravo onakvu uputu koja će biti optimalna.”

Radi se i na edukacijama mladih liječnika koji su u fazi tzv. “rada pod nadzorom”. Oni bi mogli pomoći epidemiolozima i raditi izvide i sve elemente za koje epidemiolozi procjene da mogu raditi, a da pritom ne ugrožavaju niti jedan aspekt struke, pojasnio je ministar.

Broj oboljelih će danas biti viši

Dotakao se i podatka o broju oboljelih. Kaže da će danas biti više oboljelih nego jučer, a dao je i pojašnjenje.

“Točan podatak oboljelih dobit ćete u 14 sati, ali mogu reći da će broj oboljelih biti viši nego što je bio jučer, a razlog je taj jer liječnici obiteljske medicine ne rade preko vikenda, pa nisu upućivali pacijente. Zasigurno će dana broj biti viši nego jučer”, kazao je Beroš.

#related-news_0

Osvrnuo se i na medijske napise da je bio na druženju na kojem je sudjelovala i Nina Badrić. Pojasnio je cijelu situaciju.

“Kontaktirao sam Nastavni zavod za javno zdravstvo i kolegicu koja je nakon uvida u njihove podatke kazala da Badrić nije zabilježena kao kontakt nakon tog zbivanja na Korčuli 6. kolvooza. Nitko s tom zbivanja nije bio pozitivan. Spominjalo se da je tamo bila i Severina, a to nije bilo točno”, kazao je i nastavio:

“Nina Badrić nigdje nije detektirana kao kontakt, nema određenu mjeru samoizolacije i mislim da nisam osobno bio ugrožen.”

Testiranje turista

“Ono što stalno promišljamo je kako povećati testiranje. Jučer smo čuli da dolaze novi i daleko pouzdaniji testovi. Razmišljamo i kako pomoći turistima u Hrvatskoj, pa čak i za njih omogućiti testiranje. Nalazimo određene načine kako tome doskočiti”, kazao je ministar i dodao kako sve veći broj poslodavaca želi da se njihovi radnici testiraju prije povratka na posao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.