Fuchs: Pitanje je hoćemo li početi za 3 tjedna; Plenković: 7.9. počinje škola!

Vijesti 20. kol 202010:05 > 15:49
Igor Kralj/PIXSELL

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je uoči sjednice Vlade mogućnost da "situacija u zemlji s epidemijom eskalira".

Rekao je, dakako, da ne zna kako će biti. Međutim:

“Uvijek će biti kritičara”, kazao je ministar, rekavši da mu je poznato da ima “jako puno onih koji kritiziraju” pripreme za školsku godinu.

VEZANE VIJESTI

“Nema jedinstvenog mišljenja. Mi radimo u najboljoj mjeri”, kratko je dodao prije nego što će zaključiti:

“Za tri tjedna pitanje je hoćemo li uopće moći početi. Ako ovo eskalira, sigurno ćemo poduzeti neke nove mjere, ali zasad funkcionira onako kako smo zamislili.”

Ministar Fuchs slično je kazao i na sjednici Vlade:

“Naravno da taj datum (početak školske godine) uvelike ovisi o daljnjem razvoju epidemiološke stiuacije u Hrvatskoj. Ako bi došlo do promjena, to se može i promijeniti.”

Rekao je da će u ponedjeljak biti dovršene upute za postupanje u obrazovnom procesu u školama i u predškolskim ustanovama. Tijekom njegovog govora, na nekoliko sekundi prikazan je display s prezentacijom dokumenta što ga je donio, a u kojem je stajalo da će “ako postoji opravdani razlog, kao i prije, stručne službe odlučiti o opravdanosti zahtjeva da dijete nastavu pohađa od kuće”.

#related-news_0

Fuchs je rekao i to da će se, u slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja, prilagodbama u obrazovnom sustavu pristupati uz uvažavanje teritorijalnih razlika u pogledu epidemije. Kao primjer je naveo ako bi, slučajno, porastao broj zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a na Visu bio nepromijenjen, različito bi se tretiralo Vis i ostatak iste županije.

“Maske se moraju nositi pri dolasku i odlasku u prijevozu i unutar škola za više razrede od 5. nadalje, te kad djeca odlaze u prostore u kojima dolazi do miješanja s drugim razredima. Ako bi došlo do proboja virusa u nekoj školi, predviđen je režim da dio djece ide u školu, a dio da pohađa od kuće”, rekao je i istaknuo da se i tu radi uglavnom o višim razredima osnovne škole.

Nakon što je Fuchs bio gotov, premijer Andrej Plenković ga je nadopunio konstatacijom: Najvažnija poruke je da je škola predviđena da počne sedmog rujna kao što je planirano i to je najvažnije za djecu i roditelje. Ključna poruka je: ‘7. rujna počinje škola.'”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.