"Smanjenje broja Srba u Hrvatskoj bio je cilj hrvatskog političkog vodstva"

Vijesti 25. kol 202009:59 > 10:30
N1

Poznati odvjetnik Ante Nobilo gostovao je u Novom Danu gdje je komentirao optužnicu Ratka Mladića, komemoraciju u Gruborima i presude u Haagu.

Nobilo smatra kako Haag neće smanjivati kaznu Ratku Mladiću za genocid i zločine protiv čovječnosti.

“Kazna ne može biti veća nego što je izrečeno. Mene brine nešto čega nema, što se nije žalilo na izostanak međunarodne iz prvostupanjske presude međunarodnog oružanog sukoba. Ovo je bila posljednja šansa da se Republika Srbija označi kao agresor u BiH”, kazao je.

VEZANE VIJESTI

Haaški sud formalno više ne postoji, to je sada kazneni mehanizam suda.

“Do kraja nitko neće biti apsolutno zadovoljan. Ja sam nezadovoljan što Srbija nije označena kao agresor u BiH. Ali da nije bilo haškog tribunala, neki od ključnih aktera u zločinima počinjenim 90-ih na Balkanu, nikada ne bi bili procesuirani jer su u svojim nacionalnim zajednicama oni heroji, a ne zločini. Dakle, neka pravda je ostvarena”, istaknuo je Nobilo i dodao su nacionalni sudovi trebali nastaviti posao koji je Haag počeo.

Danas se komemorira zločin u Gruborima, a Nobilo pojašnjava zašto za isti nitko nije osuđen.

“Pod pritiskom međunarodne zajednice, istraga je počela 14 godina nakon zločina, premda su predstavnici UN-a bili tamo isti dan kad je zločin napravljen i dokumentirali isti. Ako stavimo Grubore u kontekst svega što se događalo nakon Oluje, tek onda ćemo moći govoriti zašto je to napravljeno. Rekao bi da je to politička odluka”, kazao je Nobilo.

Smatra kako srpska vlada previše eksploatira slike srpskih civila u Hrvatskoj koji u kolonama odlaze u Srbiju, a kaže kako je sama Srbija dijelom i odgovorna za to.

#related-news_0

“Njihove patnje uzrokovao je Slobodan Milošević i vlada Republike Srbije koji su gurnuli hrvatske Srbe u rat protiv vlastite države. Iskoristili su ih u politici ostvarivanja ciljeva Velike Srbije. Nakon toga su ih gurnuli i u ostvarivanje zločina prema Hrvatima, civilima, kad su išli u etnička čišćenja sela. Kad su Hrvati krenuli u Oluju, Beogradi im nije dao vojničku pomoć nego im je zapovijedio bijeg iz Hrvatske. Dakle, Srbija je najveći krivac za tragediju hrvatskih Srba, ali nije jedini. Na hrvatskoj strani su bili zločini i prije Oluje. Nakon Oluje došlo je do velikih pljački, paljenja, ubojstava, a da to nitko nije spriječio i kažnjavao, a sve kako se Srbi ne bi vratili i kako bi postotak Srba pao u stanovništvu Hrvatske”, rekao je Nobilo.

“Drastično smanjenje broja Srba u Hrvatskoj bio je cilj hrvatskog političkog vodstva”, dodao je.

“Ono što je počelo u Kninu su snaži politički potezi koji su preokrenuli atmosferu u Hrvatskoj. Ali to je samo pred tekst za konkretne poteze”, zaključio je Nobilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.