Važne poruke iz Grubora Miloševića i Medveda

Vijesti 25. kol 202011:26 > 11:31
N1

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon Vojno redarstvene akcije Oluja.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević kazao je da se prvi put nalazi u Gruborima, dodavši da su došli kako bi barem malo utješili one koji su ostali bez obitelji.

“Došli smo da barem malo ublažimo bol ljudi koji su odavde, da osjete društvenu empatiju, da osjete da su priznati i prihvaćeni od države”, rekao je Milošević, koji je i sam prvi put u Gruborima.

“U ovom zločinu zakazala je država, zakazala policija, državno odvjetništvo, zakazala je javnost i mediji. Javnost nije pitala, mediji nisu pisali, rekao je Milošević.

Empatija i priznanje svih nevinih žrtava su pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje, a vrijeme je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije, da nam djeca ne rastu s predrasudama prema drugima samo zato što su ti drugi druge nacionalnosti”, rekao je Milošević.

Nakon Miloševića govor je održao i ministar branitelja, Tomo Medved. U ime Vlade Republike Hrvatske članovima obitelji poginulih izrazio je sućut.

N1

“Ovakve komemoracije prilika su da odamo počast nevinima, koji nas podsjećaju da je potrebno ulagati napore za dobrobit svih naših građana i da se ovakve stvari iz prošlosti više nikada ne ponove”, rekao je Medved.

“Znamo da članovima obitelji nije jednostavno biti danas ovdje, no danas su ovdje uz vas i dužnosnici Vlade, među kojima nema osobe koja u ratu nije izgubila najmilije. Hrvatska može i mora graditi društvo na pravednosti istine’, kazao je.

‘Povjerenje je zahtjevno i politički i psihološki, ali je nužno zbog naše budućnosti. Vrijeme je da počnemo graditi našu budućnost na istini temeljnoj na činjenicima, na pronalasku svih nestalih. Otiđimo danas s porukom poštovanja i željom da tišinu koja vlada ovim mjestom zamjeni životna radost njegovih stanovnika’, zaključio je Medved.