Đuro Grubor: Poslije 25 godina tame i šutnje o zločinu, vidimo tračak nade

Vijesti 25. kol 202018:16 > 18:31
N1

Po prvi put u selu Grubori državni vrh danas je odao počast šestero ubijenih srpskih civila nekoliko dana nakon VRO Oluja. Gost našeg Dnevnika bio je Đuro Grubor.

Na pitanje kako je doživio današnju komemoraciju i misli li da će pravda biti zadovoljena odgovara: 

“Nisam siguran da će pravda biti zadovoljena, ali poslije 25 godina tame i ćutanja o svemu što se desilo vidimo tračak nade kada se pojavi ovdje odati počast žrtvama predsjednik Zoran Milanović i s obećanjem da će nastaviti s procesom i da će jednog dana pravda biti zadovoljena.

Puno nam znači iz prostog razloga jer su vodeće ličnosti Republike Hrvatske i posebno nam znači što je predsjednik dao ideju da Grubore proglasimo spomen selom i onda krenemo u obnovu jer u proteklih 25 godina naši su stradali, naši roditelji su poumirali, papiri su nestali, teško je doći do papira da se to pravno i zakonski regulira i zato je predsjednikova ideja kod nas dobro primljena”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i tezu “naše i vaše žrtve” koja se u pojedinim krugovima u našem društvu komentira i uspoređuje kako se komemoriraju žrtve.

“Mi smo opterećeni s Gruborima, nismo mi išli na neku veliku politiku, politiku država i mi smo ovdje u razmišljanju kako učlniti da pravda bude zadovoljena i naše žrtve bude zadovoljne, ali nigdje ne želimo ničije žrtve ili da netko strada za bilo čiju politiku”, kaže Grubor.

Na pitanje ima li volje među stanovnicima Grubora da se vrate kaže da oni dan i noć razgovaraju i dogovaraju. “Već je dobar broj nas i naših koji su spremni vratiti se. Dosta nas je u penziji, želimo provesti ostatak života u zemlji u kojoj smo rođeni, ima i mlađih koji se žele ovdje vratiti.

Sljedeći potez je da nađemo način kako da ekonomski učinimo te ljude korisnima i da oni mogu funkcionirati”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.