HZJZ objavio preporuke kako sašiti platnene maske za školarce

Vijesti 26. kol 202012:32 > 12:38
Emica Elvedji/PIXSELL

Učenici viših razreda osnovne škole kao i učenici srednjih škola, prema preporukama za novu školsku godinu, u školi moraju nositi maske ako nije moguće osigurati distanca od dva metra. Budući da se platnene maske mogu prati i koristiti višekratno, to bi trebao biti blaži udarac na kućni budžet. Kako bi osigurali ispravno korištenje i proizvodnju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za proizvođače maski od tekstila namijenjenih za škole.

Prema Uputi za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. obvezna je uporaba maski za djecu od 5. do 8. razreda i za srednjoškolce ukoliko se ne može osigurati propisana distanca od 1,5 odnosno dva metra (osim ako lokalni Stožer CZ drugačije ne odluči za pojedinu školu uslijed povoljne epidemiološke situacije).

VEZANE VIJESTI

Materijal za izradu maski mora biti gušćeg tkanja ili dvoslojan, s elastičnim krajevima ugodnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati na temperaturi 60°C ili više.

Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima.

Maska mora biti dizajnirana da prekriva nos, usta i bradu, sadrži vrpce/elastične trake koje moraju biti prilagodljive veličini djetetove glave. Veličina maske treba biti prihvatljiva za prosječnu veličinu djece predškolske i školske dobi (npr. širina 13-15 cm, visina maske cca 10-12 cm, ovisno o dizajnu maske), dok srednjoškolci mogu nositi maske uobičajenih dimenzija za odrasle.

S obzirom da ne postoji standardi za izradu tekstilnih maski, uputno je koristiti preporuke struke. Primjer tehničke specifikacije koja se može smatrati prihvatljivom za maske je: sastav pređe 100% pamučno vlakno, vez platno, gustoća osnove 25 niti/cm, gustoća potke 22 niti/cm, finoća osnove i potke Tt=30 tex i površinska masa tkanine od 140 g/m2.

Kada nije moguće osigurati tkaninu gušćeg tkanja, uputno je izraditi maske u dva sloja.

Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari (npr. azo-bojila, formaldehid, metali i ostale tvari) i mora ispunjavati zahtjeve Priloga XVII Uredbe (EZ) br.1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH).

Preporuka je koristiti certificirani tekstil poput tekstila OEKO-TEX Standard 100, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu. Gotovi proizvod mora biti zdravstveno ispravan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.