Čačić: Hrvatska nije potpuno spremna za početak nastave, ali moja županija jest

Vijesti 28. kol 202012:01 > 12:06
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatska nije potpuno spremna za početak nastave u novoj školskoj godini, ali Varaždinska županija jest, zahvaljujući velikim ulaganjima u školstvo i dobroj organizaciji, ustvrdio je u petak župan Radimir Čačić.

Župan Čačić istaknuo je na konferenciji za medije da 94 posto učenika u Varaždinskoj županiji polazi jednosmjensku nastavu što je dvaput više od hrvatskoga standarda, te ocijenio da županija zato jednostavnije svladava probleme s kojima se suočavamo.

Dodao je da će zbog drukčijega načina rada i prijevoz biti povećan što će izazvati određene troškove koje će županija platiti.

Zbog situacije izvane epidemijom koronavirusa, na početku nove školske godine 7. rujna, osam matičnih osnovnih škola i jedna područnoj te četiri srednje škole u Varaždinskoj županiji prijeći će na nastavu u dvije smjene. Također, rečeno je, školski sat skratit će se na 40 minuta, a za sve učenike i djelatnike županija će nabaviti 40 tisuća zaštitnih maski.

VEZANA VIJEST

Pročelnik Županijskoga upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek rekao je da od 33 osnovne škole na organizaciju rada iz jednosmjenske u dvosmjensku nastavu prelaze osnovne škole Breznički Hum, Kneginec, Ludbreg, Novi Marof s područnom školom Remetinec, kao i osnovne škole Sračinec, Sveti Đurđ, Varaždinske Toplice i Vidovec. Dvije će škole zadržati dosadašnji način rada, ali u predmetnoj nastavi u višim razredima primjenit će se hibridni model.

Dodao je da od 13 srednjih škola, iz jedne u dvije smjene prelaze Prva i Druga gimnazija Varaždin, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska te Strojarska škola, a Gospodarska škola, koja je i dosad imala manji opseg posla,u drugoj smjeni, sada prelazi na punu drugu smjenu.

“Kompletan sustav skraćuje školski sat na 40 minuta za što ćemo i mi tražiti suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, a radi organizacije nastave i svih onih uvjeta koji moramo zadovoljiti, morat ćemo dodati 200 tzv. jednosjedećih klupa”, rekao je Huđek.

Istaknuo je da će se od Ministarstva zatražiti i dodatno zapošljavanje tehničkog osoblja za čišćenje, kao i voditelja smjena za drugi turnus u srednjim školama koje prelaze na nastavu u dvije smjene.

Župan Čačić najavio je da će za sve će učenike i djelatnike svih škola kojima je osnivač Varaždinska županija biti nabavljene po dvije pamučne zaštitne maske, a posao je povjeren domaćim proizvođačima. Tako će, rekao je, Zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin sašiti 23 tisuće maski, a Varteks 17 tisuća.

Zamjenik župana Tomislav Paljak dodao je da je u tehničkom i logističkom smislu apsolutno sve spremno za početak nastave. Istaknuo je da se, školski djelatnici koji će po bilo kojoj osnovi biti u samoizolaciji, neće moći vratiti u škole bez testiranja na koronavirus koje će pak platiti Varaždinska županija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.