Devetero Hrvata tuži austrijsko skijalište zbog zaraze koronavirusom

Vijesti 31. kol 202012:58 > 14:03
Izvor: Needpix.com

U srijedu, 23. rujna na Saveznom sudu u Beču održat će se prvo ročište po tužbama turista protiv države Austrije zbog zaraze koronavirusom.

Riječ je o slučajevima iz nadaleko poznatog mondenog skijališta Ischgl u Tirolu, “alpske Ibize”, odakle se krajem veljače i u prvim tjednima ožujka nezaustavljivo diljem Europe počela širiti​ COVID-19 infekcija.

VEZANE VIJESTI

Na stranu zaraženih i oštećenih od prvog trenutka stala je Udruga za zaštitu potrošača iz Beča (VSV). Ona ih je, nakon što je primila oko 6000 pritužbi, i potaknula da poduzmu pravosudne korake.

Kako je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao Peter Kolba, prvi čovjek Udruge za zaštitu potrošača iz Beča, na koncu se tisuću njih iz 45 zemalja izjasnilo da je spremno podići tužbu i na sudu tražiti odštetu. Od tih tisuću, prema Kolbinim riječima, devetero je iz Hrvatske.

“Mi tužimo Austriju kao državu, jer je savezni ministar taj koji je odgovoran za zdravlje svih ljudi na njezinu teritoriju. To, naravno, ništa ne umanjuje ni odgovornost regionalnih vlasti u Tirolu, kao ni općine na čijem se području administrativno nalazi Ischgl, ali su izostali naputci i striktne mjere iz Beča. Administracija je trebala upozoriti tjedan dana prije ili zatvoriti skijališta tjedan prije, a ne čekati sve do 13. ožujka. Tada je nastupio kaos”, kazao je.

“Osim turista, imamo kao oštećene i ljude koji su služili u tamošnjim hotelima i također se razboljeli. I njih planiramo zastupati”, poručuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.