Građani bijesni, nisu se uspjeli prijaviti na natječaj za energetsku obnovu kuća

Vijesti 01. ruj 202018:03 > 18:04
Ilustracija

Velik broj građana nije se jutros uspio ulogirati u online sustav 211 milijuna kuna vrijednog natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša, a koji je bio organiziran po principu "najbrži prst", zbog čega su ostali bez šanse da od države prime subvenciju od 60 posto za sufinanciranje energetske obnove svojih domova.

Bijesni građani, piše Jutarnji list, tvrde da je server Fonda pao i da zbog toga nisu bili ni u prilici aplicirati na natječaj koji je trajao samo jedan sat i 45 minuta, od 9 do 10.45 sati, nakon čega je zbog velike navale i privremeno zatvoren.

U Fondu, pak, tvrde da je upravo velik broj prijava, a ukupno ih je čak 7386, dokaz da je sustav funkcionirao i da oni ne mogu ulaziti u pojedinačne slučajeve zbog čega se netko nije mogao prijaviti, odnosno odgovornost prebacuju na same korisnike i njihovu tehničku opremu ili situacije kad se više ljudi možda prijavljivalo uime jednog korisnika, pa su eventualno sami zagušili sustav.

VEZANE VIJESTI

“Bio sam ulogiran u sustav još od 8.30 sati i malo prije 9 sati sustav me je izbacio. Sustav je bio blokiran i ništa se nije moglo raditi. Nakon 10.30 sati sustav se otvara i prikazuje da je natječaj privremeno zatvoren. Kako Fond nije u stanju osigurati pošten sustav koji će jednako svim sudionicima natječaja omogućiti prijavu, tražim da se natječaj poništi i da se dokumentacija predaje papirnato jer je stajanje u redu s dokumentima daleko poštenije od ovog beskorisnog online sustava”, poručuje Tomislav Kolarević, koji se nije uspio prijaviti na natječaj za obnovu obiteljske kuće, a kao dokaz ima fotografije iz kojih je jasno da mu se javlja poruka da je došlo do greške na serveru.

Tomica Porobić se, pak, nakon što se 50 minuta neuspješno pokušao ulogirati u sustav, tek u 9.50 uspio prijaviti, ali pod rednim brojem 5286, pa je velika vjerojatnost da neće proći.

“Nekoliko minuta prije otvaranja natječaja web stranica za prijavu se smrznula i bilo je nemoguće podnijeti prijavu klikom na za to predviđenu tipku. Štoviše, bilo je nemoguće prijaviti se na web stranicu s drugog računala jer je stranica svaki put javljala grešku. Ovo je izuzetno neprofesionalan način provođenja važnog i financijski značajnog natječaja koji je trebao biti dostupan svim građanima po jednakim uvjetima. Zbog potkapacitiranosti sustava nije se uspio prijaviti onaj tko je prvi poslao prijavu, nego onaj tko je imao sreće da je pošalje u rijetkom trenutku kada je sustav imao dovoljnu propusnost, a to je u suprotnosti s uvjetima natječaja”, kaže Porobić, koji također predlaže da se natječaj poništi, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.