Sever nakon mjera Vlade: Hvala bogu na medijima, pa doznamo što se priprema

Vijesti 03. ruj 202018:38 > 18:48
Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever rekao je da sindikati o Vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu uobičajeno bivaju obaviješteni kasno: "Hvala bogu da postoje mediji, pa doznamo što se priprema."

Krešimir Sever je rekao da, suštinski, “te mjere nisu ništa novo”:

“To je produljenje već postojećih mjera. Ova za skraćivanje radnog vremena i za subvencije, ona je i tako vrijedila do kraja godine. Kada je riječ o mikropoduzetnicima, produživala se iz mjeseca u mjesec, a sada je produžena do kraja godine.”

VEZANE VIJESTI

Sever je rekao da je jedina nova mjera ona koja se odnosi na potpore za poduzetnike, tvrtke i poslodavce koji ne mogu raditi zbog neke odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Volio bih da se o tome razgovaralo i sa sindikatima. Ali to je bilo tek naknadno, kad je već sve bilo gotovo. Oni poslodavce očito puno prije čuju nego što to dođe do nas”, kazao je Sever i dodao da se to i ranije događalo, odnosno da bi sindikati tek u posljednji trenutak doznali kakve se mjere predlažu:

“Tek nekoliko sati prije elektroničke sjednice mogli bismo uložiti primjedbe, koje ne bi bile uvažene.”

Posebno je Krešimir Sever komentirao izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da će “HZZ u ponedjeljak donijeti odluke o nastavku mjera pomoći gospodarstvu”.

#related-news_0

“Toga bi se trebali političari kloniti, čak i ako je to predsjednik Vlade. Upravno vijeće HZZ-a je to koje donosi mjere, koje donosi odluke. Ono je u svom odlučivanju autonomno. Tu su predstavnici vlasti, ali tu su i predstavnici poslodavaca, tu je predstavnik sindikata, još je predstavnika. Ne sviđa mi se takav način, kao, ‘mi smo odlučili, a oni će donijeti odluku’.”

Rekao je da bi primjereno bilo da je Vlada posegnula makar za rečeničnom konstrukcijom da će Vlada predložiti mjere Upravnom vijeću HZZ-a, a da će onda Upravno vijeće donijeti odluku:

“Tako bi bilo primjereno.”

Krešimir Sever je objasnio zašto su sindikati protiv “otvaranja Zakona o radu u ovom razdoblju”.

“Zato što se on nikada ne otvara u doba krize, jer se na taj način otvaraju neke teme u vremenu koje nije normalno”, objasnio je.

#related-news_0

Dodao je da se time dovodi u opasnost da se definira radno vrijeme koje je “prefleksibilno za normalno vrijeme”, odnosno za vrijeme u kojem je ekonomski sustav stabilan.

“Netko koristi prigodu u vrijeme kad su neke teške situacije, da se i dalje režu prava radnika, što mi sindikati ne možemo prihvatiti”, kazao je Sever.

“Hvala bogu da postoje mediji, pa doznamo što se priprema”, dodao je, “Ionako vidimo da im je dio socijalnih partnera koji se zovu ‘poslodavci’, puno bliskiji od sindikata.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.