Davor Božinović: U zadnje tri godine nikad više sredstava za sektor razminiranja

Vijesti 10. ruj 202015:46 > 15:48
N1

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak kako MUP na godišnjoj razini nikad nije izdvajao više sredstava za razminiranje nego u zadnje tri godine, a za 2020. godinu izdvojeno je 417 milijuna kuna.

Pirotehničari i članovi Novog sindikata prosvjedovali su danas na Markovu trgu kako bi upozorili na loše stanje u sustavu razminiranja zbog kojega brojni pirotehničari gube posao.

“Znam njihovu situaciju, no otkako je MUP preuzeo Hrvatski centar za razminiranje i praktički ima odgovornost za poslove razminiranja, na godišnjoj razini nikad nije izdvajano više novaca za razminiranje nego u zadnje tri godine”, rekao je Božinović novinarima pred Banskim dvorima.

VEZANE VIJESTI

Božinović je naglasio da je ove godine izdvojeno 417 milijuna kuna, nacionalnih i europskih sredstava, a taj iznos je zbog korona krize umanjen za 15 milijuna kuna.

“Mislim da je to puno bolje nego u brojnim drugim djelatnostima. Sigurno nema razloga da se bilo kome daje otkaz zbog manjka poslova, jer toga ne manjka, novca ne manjka, a korona kriza je nesrazmjerno manje pogodila upravo taj sektor u odnosu na druge sektore”, ustvrdio je Božinović.

Sindikalci traže osiguranje pune zaposlenosti za pirotehničare, kako bi mogli imati redovna primanja, da se mlađim pirotehničara napravi “izlazna strategija” nakon što završe s razminiranjem kroz dodatno školovanje ili zapošljavanje, i povećanje mirovina kako bi umirovljeni pirotehničari mogli dostojno živjeti.

Prosvjednici nisu uspjeli doći do premijera Plenkovića u Vladi, ali je dogovoreno da će se poslijepodne sastati s Božinovićem u MUP-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.