Strenja: Koronavirus je kompleksna bolest i ima implikacije na mnoge sustave

Vijesti 11. ruj 202016:13 > 17:52
N1

Bivša predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja gostovala je u Newsroomu gdje je komentirala epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, a osvrnula se i na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Strenja je komentirala kako se zdravstveni sustav nosi s ovim problemom te istaknula kako je Hrvatska dobro reagirala u vrijeme izbijanja epidemije.

“Virus je vladao svijetom i ima utjecaj na sve aspekte našeg života te se s tim trebalo uhvatiti u koštac. Mi smo dobro odgovorili na situaciju. Nismo svjesni koliko smo sretni što nismo morali gledati slike iz Lombardije gdje su liječnici morali doslovno birati tko će živjeti, a tko umrijeti jer nije bilo dovoljno  respiratora. Danas znamo sasvim drugačije informacije o virusu nego što smo tada znali”, kazala je Strenja.

VEZANE VIJESTI

U posljednjih 15 dana udvostručen je broj hospitaliziranih pacijenata, a broj pacijenata je četiri puta povećan pa se postavlja pitanje hoće li bolnički sustav imati dovoljno raspoloživih kapaciteta ako se brojke povećaju. 

“Mislim da naš bolnički sustav ima dovoljno kapaciteta da se nosi i s pogoršanim brojkama. Prava progresija bila bi da danas imamo 200, a sutra recimo 1000 oboljelih. Taj broj se održava zahvaljući ozbiljnom radu. Kliničari su rekli da je situacija ozbiljna i da se moramo vratiti onom razmišljanju s početka i da se ponovno neke mjere moraju ozbiljno shvatiti. Hrvatska ima kapaciteta, ali neće ga imati ako se ne bude stalo na loptu”, kazala je Strenja.

Dodala je da je odluka da se Hrvatska otvori zbog turističke sezone bila dobra te da je broj zaraženih turista bio mali i da je to “bio očekivani rizik koji je sada pod kontrolom”.

“Mislim da je to Stožer promišljeno odradio.”

Strenja je istaknula kako se do sada najviše fokusiralo na utjecaj covida na dišni sustav, ali koronavirus izaziva i druge komplikacije. 

#related-news_0

“Moždani udar javljao se u pet posto pacijenata. Jedan dio pacijenata ima i kardiovaskularne i cerebrovaskularne komplikacije. Osim toga, mogući su i encefalitisi, a do 98 posto njih ima probleme s njuhom. Pitanje je što će svi asimptomatski sučajevi imati na kraju i hoće li kronični umor koji se javlja kod većine njih imati posljedice. To je vrlo kompleksna bolest. Mi razmišljamo o dišnim problemima, ali virus ima implikacije na mnoge sustave. Zdravstveni djelatnici odrađuju ogromni posao, epidemiolozi i kliničari imaju svoju priču, a zdravstveni sustav je spreman. Iz pošovanja prema njima pozivam građane da ozbiljno shvate sva upozorenja”, poručila je.

Strenja se osvrnula i na rad Stožera koji se u posljednje vrijeme suočava s brojnim kritikama. Pojedini navode i kako su neke odluke Stožera bile političke, a ne samo epidemiološke.

“U sustavu imate ljude koji bez obzira na stranačku pripadnost pošteno i ozbiljno rade svoj posao i vrijeme je da svi zajedno promišljamo kako prebroditi ovu krizu. Stožer je u hodu rješavao problem i upoznavao se s mnogima spektima epidemije.”

Ono što se posebno isticalo jest bila situacija u kojoj roditelji nisu mogli biti uz djecu u bolnicama dulje od 15 minuta, ali se saborskom zastupniku Dariju Hrebaku ukinula mjera samoizlacje kako bi došao glasati u Sabor.

#related-news_0

“Mislim da su time doveli u pitanje kredibilitet. Epidemiolozi se i sami razilize u nekim situacijama. Neću komentirati taj slučaj jer nemam sve informacije”, rekla je i dodala se to možda moglo riješiti videolinkom.

Ustavni sud u ponedjeljak će raspravljati o tridesetak zahtjeva za ocjenu ustavnosti različitih odluka, no Strenja smatra kako bi za donošenje svake odluke bilo izuzetno teško sazvati sjednicu Sabora na kojoj će se raspravljati o pojednoj odluci.

“Nisam sigurna da Sabor, način na koji je konstituiran, može biti takvo operativno tijelo da na dnevnoj bazi donosi takve odluke.”

Strenja je kratko komentirala i antikorona prosvjed pod nazivom “Festival slobode”.

“Vrlo je neodgovorno pojavljivati se negdje kao saborski zastupnik i reći da ste se samo malo prošetali. Mislim da je dio ljudi koji su bili na prosvjedu zavedeni”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.