Pokrenuta kampanja za cijepljenje protiv HPV-a

Vijesti 12. ruj 202021:57 > 22:00
Ilustracija

Udruga studenata medicine CroMSIC, u suradnji s HZJZ-om i uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, predstavili su u subotu kampanju "Budi mRAK roditelj", usmjerenu na prevenciju i cijepljenje protiv HPV-a, uzročnika šest vrsta karcinoma.

“Budi mRAK roditelj” nadogradnja je već postojeće kampanje “Budi mRAK”. Ova kampanja za razliku od prethodne, usmjerena je na roditelje učenika osmih razreda i srednjih škola.

“Roditelji će u par klikova dobiti sve potrebne informacije o HPV-u te o mogućnosti prevencije, cijepljenja. U suradnji sa zdravstvenim institucijama, školskom medicinom, epidemiolozima i mnogim partnerima i ambasadorima radimo na digitalnom zdravstvenom prosvjećivanju koje može spasiti mnoge živote”, rekao je Marko Gangur iz Udruge CroMSIC.

U sklopu kampanje izrađen je digitalni newsletter koji je odobren od Ministarstva obrazovanja te će biti dostupan na njihovim stranicama od listopada.

Škole će, ukoliko tako odluče, newsletter putem e-maila roditeljima kako bi na jednom mjestu saznali sve o HPV-u i cijepljenju protiv njega.

Cijepljenje je do kraja ove godine besplatno za sve mlade do 25 godine, a Grad Zagreb uveo je cijepljenje protiv HPV-a prije 13 godina.

“Sve manifestacije infekcije HPV-om se odnose na oba spola, a oba spola mogu biti i subjekt i prenositelj bolesti. Pa sve mjere, od dijagnostike, terapije i cijepljenja trebaju biti usmjerena protiv oba spola”, rekao je dermatovenerologije Mihael Skerlev, Predsjednik Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti (HLZ).

Na predstavljanju kampanje bili su i mladi koji su se cijepili protiv HPV-a i podijelili svoja iskustva, naglašavajući kako je, srećom u 21. stoljeću moguće cijepiti se protiv nekoliko vrsta raka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.