Ustavni sud odlučio: Mediji ne mogu na sjednicu o odlukama Stožera

Vijesti 14. ruj 202006:42 > 11:31
Index.hr

Ustavni sud donio je odluku da na današnjoj sjednici o zakonitosti epidemioloških mjera neće biti prisutni predstavnici sredstava javnog priopćavanja, izjavio je glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić.

Kada Ustavni sud bude donio svoju odluku izdat će priopćenje, a kada odluke budu objavljene i poslane predlagateljima postupka predsjednik Ustavnog suda će održati konferenciju za novinare, dodao je Antić.

“Vjerujte da će na sva vaša pitanja biti odgovoreno u potpunosti i pravovremeno”, kazao je Antić novinarima ispred zgrade Ustavnog suda.

Antić nije odgovorio na pitanje koji su bili argumenti ustavnih sudaca da se sjednica održi iza zatvorenih vrata, kao ni koliko je sudaca glasovalo da sjednice ne bude javna.

Zaključio je da će ustavnosudske odluke biti donesene danas te da će javnost do kraja dana biti obaviještena o ishodu ove sjednice.

N1

  Prije ulaska u zgradu suda okupljenim novinarima obratio se predsjednik suda Miroslav Šeparović. Novinari su Šeparovića hoće li današnja sjednica suda biti otvorena za javnost.

“Dakle, nije stavljen zahtjev za otvaranje javnosti nego je stavljen zahtjev da bude javna rasprava, što znači da se pozovu sudionici u postupku, znači predlagatelji i Vlada RH i da se razjasne neka pitanja. Ako tako sud odluči, nema nikakvog razloga da se ne pozovu predstavnici Vlade i naravno javnost. Vidjet ćemo što će sud odlučiti”, rekao je Šeparović.  

Na novinarsko pitanje bi li bilo dobro da zbog vjere građana RH u institucije ovakve stvari budu javne kaže: “Budite bez brige, bit će javnost obaviještena točno onako kako Ustavni zakon i kako poslovnik propisuju, bit će javnost izviještena, bit će konfernecija za tisak, bit će skraćeno obrazloženje, izjave, sve onako kako je propisano… Ako bude javna rasprava, budite bez brige, bit ćete pozvani na vrijeme, nećete biti zakinuti, budite sigurni”.

“Sve će ovisiti o tome hoće li se odluke donositi. Ako se odluke donesu i ako ne bude izdvojenih mišljenja možda će odmah biti konferencija, ako se donesu i budu izdvojena mišljenja, onda treba čekati osam dana da prođe rok. U svakom slučaju javnost će biti detaljno i o svemu izviještena, a predsjednik će sigurno održati konferenciju za tisak i imat ćete pravo postavljati svako pitanje”, kazao je predsjednik USUD-a.

N1

Ustavni sud odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju Covida-19.

Kad su u pitanju ovlasti i djelovanje Kriznog stožera, Ustavni će sud donijeti dvije vrste odluka, navodi dnevnik. Najprije bi se trebao očitovati o ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima je omogućeno da Stožer, bez proglašenja izvanrednog stanja i mimo dvotrećinske većine Sabora, donosi mjere kojima se zadire u ustavna prva građana.

Potom bi ustavni suci trebali odlučiti o ustavnosti konkretnih mjera koje je taj Stožer donio, a koje brojnim ustavnim tužbama osporavaju građani, odvjetnici, ali i neki saborski zastupnici.