Tanta: "Plenković je bio nervozan već na ulazu u Sabor. Pa je krenulo rešetanje"

Vijesti 16. ruj 202017:18 > 17:20
N1

Petar Tanta i Željko Riha, komunikacijski i politički analitičar, komentirali su u Newsroomu niz tema od prognoza trajanja ministara u ovoj vladi do "Beroševog paradoksa". Najviše su se zadržali na premijeru koji je danas u Saboru odgovarao na niz neugodnih pitanja.

Andreja Plenkovića novinari su već pred ulazom zaskočili pitanjima oko Ustavnog suda, primijetio je Tanta:

” Bio je nervozan već dok je ulazio u Sabor”, kazao je, “a onda je krenulo rešetanje.”

VEZANE VIJESTI

Podsjetio je na niz verbalnih okršaja Plenkovića sa zadstupnicima od Marijane Puljak do Peđe Grbina, da bi zaključio:

“Ti (Plenkovićevi) odgovori su bili na razini, ako se prisjetimo onog sučeljavanja s Bernardićem, na razini onog dociranja. Mislim da ćemo sljedeće četiri godine na svaku temu, koja mu je neugodna, čuti to dociranje.”

Takvo ponašanje Tanta tumači time što je premijer naprosto “vidio da to kod njegovih birača funkcionira”. Voditeljicu je zanimalo znači li izjava da “neće dopustiti nikakvo blaćenj” to da Plenković s ovom svojom vladom kreće ispočetka, odnosno, da neće dopustiti da sada, za razliku od ranije, itko povezuje njegove ministre s korupcijom.

“Prvi mandat je bio rekordan po broju ministara koji su otišli. U drugom mandatu, a s ovom snagom u parlamentu, on može ovakve poruke slati i samom parlamentu”, kazao je Riha, podsjećajući da je svaki premijer i svaki predsjednik uvijek snažniji u drugom mandatu.

#related-news_0

Riha je rekao i to da se čini kao da Plenković nema razloga za nervozu:

“Ali, prisjetimo se da Hrvatska ulazi u jesen, da je proračun prilično prazan, jer nitko nije očekivao ovu krizu”, opisao je skoru budućnost, “sve više će se vidjeti nervoza.”

Riha je zaključio da će se “morati raditi bolni rezovi”, na što je Tanta postavio pitanje:

“Za koga će ti rezovi biti bolni, za vlast ili za građane?”

Žestoke reakcije kod Plenkovića izazvale su i izjave predsjednika Zorana Milanovića o tome da je Hrvatska de facto u izvanrednom stanju. Voditeljicu je zanimalo je li predsjednik trebao ići, u skladu sa svojim ovlastima, dalje od izjava za medije, je li trebao i sam potegnuti pitanje ustavnosti odluka Nacionalnog stožera na Ustavnom sudu? Riha je prvo konstatirao da bi zahtjev predsjednika Republike za ocjenom ustavnosti imao puno veću težinu.

“Milanović nije išao dalje od izjava za medije. Smatrao je da bi to imalo puno veće posljedice”, rekao je Riha, a Tanta se nadovezao:

#related-news_0

“Zasad kao da ne idu dalje od toga da jedan drugoga jako naživciraju… Vjerojatno će samo ostati na verbalnim okršajima.”

Tanta je kao komunikacijski stručnjak komentirao promjenu retorike članova Stožera unatoč velikom broju zaraženih covidom-19.

“Čini mi se da smo sredinom srpnja počeli sa spinanjem informacija”, podsjetio se na rast broja zaraženih:

“Mislim da kod velikog dijela građanstva to izaziva neku vrstu straha. Mislim da netko tko stoji iza komunikacije Stožera, prije svega Beroša, Capaka, Markotić, da su to shvatili i da su odlučili ublažiti tu priču”, protumačio je Tanta sadašnju komunikaciju kao smišljenu da se smanjuje strah građana od rasta broja zaraženih.

Za proljetos ogromnu popularnost ministra zdravstva Vilija Beroša, kojega se tada ozbiljno predlagalo kao HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, da bi do danas pala na oko 3 posto na eventualnim izborima, Tanta je imao poseban naziv:

#related-news_0

“Mislim da ćemo to zvati ‘Berošev paradoks’. On je naslijedio Kujundžića koji je bio izrazito loš komunikator. A Beroš nikome ne uskraćuje komunikaciju, dostupan je 24 sata dnevno, vrlo je otvoren.”

Tanta je rekao da ga je javnost upoznala vro brzo i o njemu stvorila mišljenje kao o čovjeku koji resor vodi energično i stručno.

“A onda, nakon one procesije na Hvaru, shvatili smo da su neki jednaki, a neki jednakiji”, kazao je i potom nabrojao niz slučajeva u kojima se vidjelo da Beroš ipak postupa i po političkom diktatu.

Ipak, smatra Tanta:

“Kad donese neku odluku, Beroš je donese tako da bude i politička i zdravstvena.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.