'Hrvatski vojnici bili su veličanstveni u borbi protiv IS-a'

Vijesti 09. lip 201518:16 > 18:20
EPA/THAIER AL-SUDANI

Globalna koalicija protiv Islamske države i Sjedinjene Države zahvalni su Hrvatskoj na njezinom doprinosu u toj borbi, izjavio je u utorak u Zagrebu general John Allen, posebni izaslanik američkog predsjednika za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države (IS), poslije sastanka na Pantovčaku s predsjednicom Republike Grabar Kitarović.

“Ovo je bio važan posjet za mene. Imao sam priliku razgovarati s hrvatskim vodstvom, ali je to također bila prilika da izrazim iskrenu zahvalnost koalicije i SAD-a Hrvatskoj na vrlo važnim doprinosima ovoj misiji”, rekao je novinarima Allen koji boravi u jednodnevnom posjetu Zagrebu u sklopu svoje turneje po regiji.

“Ti su doprinosi bili važni, bili su brzi, došli su rano u toj krizi i na mnoge načine omogućili stabilizaciju situacije prije gotovo godinu dana kada je kriza počela”, kazao je američki general, dodajući da je to bio direktan rezultat tijesnog partnerstva koje su članovi koalicije uspostavili.

“Hrvatska je bila istaknuti član i vrlo smo joj zahvalni na doprinosu i to ne samo u ovom izazovu. Budući da sam bio zapovjednik u Afganistanu, mogu vam reći da je djelovanje hrvatskih vojnika u tom dugotrajnom sukobu bilo veličanstveno. Imao sam priliku voditi ih, vidjeti ih u akciji i imao sam čast i privilegiju služiti s njima”, istaknuo je Allen.

Mogućnosti budućih djelovanja

General Allen tijekom svog posjeta sastao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Zoranom Milanovićem i načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Dragom Lovrićem.

Lovrić, koji je došao s Allenom u Ured predsjednice na Pantovčak, rekao je novinarima da je s njime razgovarao o sudjelovanju oružanih snaga RH u operacijama potpore miru te da su obojica izrazila zadovoljstvo time. Razmotrili su i mogućnosti budućih djelovanja.

Razgovarali o situaciji u Siriji, Iraku i na Bliskom istoku kao i mogućim percepcijama i mogućim odnosima te kako će se to odraziti na ukupnu sigurnost u svijetu. “Želio bih naglasiti da je naša suradnja izuzetno dobra i da će oružane snage biti spremne, kada se donesu određene odluke, sudjelovati u obuci snaga vezano za situaciju u Iraku, posebno vezano za kurdske snage u Kurdistanu”, rekao je Lovrić.