'Zašto nesebično darovana krv stoji smrznuta u Imunološkom?'

Vijesti 12. lip 201516:53 > 16:56
REUTERS/Eliseo Fernandez

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa (HCK) Josip Jelić upozorio je u petak da bi odugovlačenje rješavanja pitanja Imunološkog zavoda moglo naštetiti darivateljstvu krvi u Hrvatskoj, a nadležne je pozvao da objasne zašto darovana krv stoji smrznuta u skladištima Imunološkog zavoda.

“Odugovlačenje rješavanja pitanja Imunološkog zavoda može naštetiti darivateljstvu krvi u Hrvatskoj. Upravo u Imunološkom zavodu stoji krv hrvatskih darivatelja, a oni ne znaju što se događa s njom. Što ljudi dulje čekaju, sve više gube povjerenje. Zašto njihova krv koju su nesebično dali, stoji smrznuta u skladištima Imunološkog zavoda? Molim nadležne da daju odgovor na to pitanje”, rekao je Jelić u povodu 14. lipnja, Svjetskog dana darivatelja krvi.

Njegovati darivateljstvo znači imati odnos poštovanja prema darivateljima, a jedan od načina na koji im se može iskazati poštovanje je redovito informiranje o postupku prerade i distribucije krvi i plazme u Hrvatskoj jer svaki darivatelj krvi ima pravo to znati, dodao je Jelić.

Hrvatsko zdravstvo nikada se nije suočilo s ozbiljnom nestašicom krvi koja bi ugrozila zdravlje i živote ljudi, kaže Jelić, a za to su najvećim dijelom zaslužni darivatelji krvi.

Samo tijekom protekle godine 105 društava HCK-a organiziralo je akcije darivanja krvi u suradnji s transfuzijskim službama te je prikupljeno 145.125 doza krvi (od ukupno 183.905). Time su, napominje HCK, bile zadovoljene potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima.

“Krv, odnosno plazma koja se prikupi u Hrvatskoj, najzdravija je u Europi, i upravo zato cjelokupna javnost treba se s posebnom pažnjom odnositi prema darivateljima”, poručuju iz HCK-a.

Svjetski dan darivatelji krvi obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi.