Tolle demantira državu: Kažu da ima 19 skloništa za žene, nema, ima ih tek osam

Vijesti 22. ruj 202018:31 > 18:46
N1

U povodu Dana borbe protiv nasilja na ženama gošća našeg Dnevnika bila je predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle. Demantirala je resorno ministarstvo koje tvrdi da u Hrvatskoj postoji 19 skloništa za žene. Pozvala je sve koji mogu da im pomognu jer im je sigurna kuća oštećena u potresu, a 150.000 kuna za obnovu jednostavno nemaju. Upravo neriješeno financiranje skloništa za žene ističe kao najveći problem.

“Bilježimo porast žrtava nasilja i podudara se to i s policijskom statistikom koja govori o  40-postotnom porastu rodno uvjetovanog nasilja od strane partnera.

Žene su u teškoj situaciji, ako imamo koronu, izoalaciju, potres u Zagrebu, prisiljene su danonoćno boraviti u prostoru s nasilnim partnerom, kontrola nad njima je tada maksimalna i tada teže imaj priliku pozvati pomoć”, opisuje Neva Tolle groznu situaciju u kojoj se nalaze žene žrtve nasilja u Hrvatskoj.

Tolle demantirala bivšu ministricu socijalne politike Vesnu Bedeković

“Ministarstvo vrlo rado voli govoriti o 19 skloništa, ali to je netočno jer mi imamo osam skloništa za žene i djecu, a ostalo su domovi koji primaju, između ostalih, žene i djecu, ali ne samo njih.

VEZANE VIJESTI

To nije dovoljan broj skloništa i dobro je da imamo dodatne kapacitete u domovima za odrasle i djecu, ali skloništa ne možemo umjetno stvarati.

Čujem da Vlada planira otvoriti šest novih, i ok, ali nemojte dopustiti da mi koji radimo punih 30 godina zatvaramo jer se enormno  teško nosimo s oskudicom novca.

Lako je otvarati nove, ali što ćemo sa starih osam skloništa koja postoje i po 30 godina? Pobrinite se prvo za dostatno financiranje postojećih pa onda otvarajte kapacitete”, poručila je Tolle.

#related-news_0

Zahvalila se i HNK Zagreb i Ladu na organizaciji humanitarnog koncerta, a sve je pozvala da na Facebook stranici Lada pogledaju koncert i uplate donaciju.

Ističe da je njihova sigurna kuća oštećena u potresu i za obnovu je potrebno 150.000 kuna koje nemaju.

“Zato vas ljudi molim, pomozite”, apelirala je Tolle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.