"Opravdanije bi bilo da je zabrana rada trgovina bila u petak, a ne u nedjelju"

Vijesti 24. ruj 202011:43 > 11:47
Davor Puklavec/PIXSELL

Na konferenciji za medije Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda RH, predstavnike medija upoznao je javnost s nekoliko odluka za koje postoji poseban interes javnosti.

“Odluka o tome hoće li se pojedina prava ograničiti pozivanjem na članak 17 Ustava isključivo je u nadležnosti Sabora. Ustavni sud nije nadležan ocjenjivati treba li ili ne Sabor u posebnim okolnostima, neovisno o tome jesu ili ili ne navedena u članku 17. primijeniti ili ne taj članak Ustava. Navedeni izbor Ustavni sud je prepustio Saboru kao zakonodavnom tijelu. Činjenica da zakoni i mjere nisu donijeti na osnovu članka 17. ne čini te zakone i mjere neustavnima”, rekao je Šeparović.

Stožer je stručno, operativno i koordinativno tijelo za provedbu civilne zaštite, a djeluje pod neposrednim nadzorom Vlade RH. Nesporno je da Stožer spada u tijela izvršne vlasti, rekao je Šeparović.

Više čitajte OVDJE.

Govorio je i o odluci Stožera o zabrani rada nedjeljom, koju je Ustavni sud proglasio neustavnom.

“U ovom slučaju Ustavni sud nije imao prijedloge za ocjenu ustavnosti, nego je to odlučivao na vlastitu inicijativu. Vlada je u svom očitovanju navela da je uzela brojne čimbenike, među njima i podatke APISA, iz kojih proizlazi da se najveća dobit u trgovinama ostvaruje petkom, a ne nedjeljom.

Time je nedjelja identificirana kao dan umjerenog epidemiološkog rizika te se kao takva smatrala kao optimalan izbor, navela je vlada u očitovanju. Ustavni sud ocijenio je da obrazloženje vlade da prodajni objekti u tom periodu neće raditi nedjeljom nije uvjerljivo jer su trgovine u vrijeme najgore epidemije radile svaki dan.

Odluka u jeku popuštanja mjera da trgovine neće raditi nedjeljom se ne čini opravdanom. Bilo je opravdanije da taj dan bude petak, a ne nedjelja. Temeljem toga Ustavni sud je utvrdio da u donošenju te mjere Stožer nije postupao u skladu s načelom razmjernosti”, rekao je Šeparović.

Obrazloženje ostalih odluka pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.