Tko je Stjepan Adanić, v.d. predsjednika Uprave Janafa?

Vijesti 24. ruj 202014:16 > 14:36
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Stjepan Adanić bit će novi vršitelj dužnosti predsjednika uprave Janafa, objavljeno je u četvrtak.

Stjepan Adanić je osnivač HDZ-a za sjeverozapadnu Hrvatsku i hrvatski branitelj.

Prema navodima objavljenima od strane HDZ-ove podružnice Vela Luka, Adanić ima čin Brigadnog Generala HV-a. “Bio je ratni gradonačelnik grada Varaždina 1990/92. godine i predsjednik Kriznog štaba 1991. godine.

Zbog ratne i političke pobjede u Varaždinskom ratu predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman imenuje ga 1991. godine pomoćnikom Ministra obrane RH, šefom vojnog kabineta Predsjednika RH i glavnim pregovaračem RH o odlasku JNA iz Zagreba i RH-a pod pokroviteljstvom promatrača EEZ-a (danas EU).

VEZANA VIJEST

Višestruko odlikovan

Bio je glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika iz srbijanskih koncentracijskih logora te kao pregovarač i talac sudjeluje u oslobađanju 2500 ljudi. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. godine.

Autor je i koautor nekoliko knjiga iz područja prava, obrane i nacionalne sigurnosti. Za ratne i mirnodopske zasluge višestruko je odlikovan od predsjednika Tuđmana. Medaljom grada Varaždina odlikovan je 2016. godine. Predsjednik je stranačkog Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te radi u Jadranskom naftovodu”, navodi se.

Iz imovinske kartice Adanića vidljivo je kako ima plaću 25.900 kuna, a prije nego je postao član Uprave bio je pomoćnik direktora u Janafu do 1998. godine. Supruga mu je zaposlena u HEP-u.

Slavko Midzor/PIXSELL

Imovinska kartica

On i supruga imaju pet kredita za koje plaćaju mjesečne rate u ukupnom iznosu od oko 8000 kuna. Od nekretnina imaju stan u Zagrebu od 48 kvadrata vrijedan 800 tisuća kuna, stan u Zagrebu od 98 kvadrata vrijedan 1,5 milijuna kuna, zatim još jedan stan u Zagrebu veličine 40 kvadrata vrijedan 750 tisuća kuna.

Imaju i kuću u Loboru površine 800 kvadrata s okućnicom vrijednu 400 tisuća kuna. Imaju i, kako piše u imovinskoj kartici, gospodarski objekt veličine 81 kvadrat vrijedan 150 tisuća kuna, zatim još i vikendicu od 109 kvadrata vrijednosti 400 tisuća kuna. Sve u Loboru.

Još imaju i voćnjak vrijedan 100 tisuća kuna, tri njive vrijedne 300 tisuća kuna te četiri šume vrijedne 400 tisuća kuna.

Ima i livadu vrijednu 250 tisuća kuna. Šume, njive i livadu je, piše u imovinskoj, naslijedio. Ima još garažu u Zagrebu vrijednu 180 tisuća kuna.

U imovinskoj piše kako njegova supruga ima tri automobila, dva iz 2008. i jedan iz 2009. godine. To su Opel Astra, Nissan Qashqai te VW Polo. Ima i traktor vrijedan 35 tisuća kuna, piše Index.

“HDZ u srcima svih Hrvata”

Prisjetimo se ovom prilikom nekih poruka Stjepana Adanića iz europarlamentarne kampanje 2019. godine.

“Mi znamo koliko vrijedimo, mi znamo koliko vrijedi naš predsjednik Andrej Plenković koji ima domoljubnu, državotvornu notu u sebi, i europsku notu, to je naš vođa, ja bih rekao to je naš državnik. Nemojte zaboraviti da je HDZ u srcima svih Hrvata…”, kazao je, među ostalim.