Na snagu stupile tri važne zakonske izmjene za sve koji polažu vozački ispit

Vijesti 24. ruj 202015:07 > 15:13
Hrvoje Jelavic/PIXSELL (ilustracija)

Proteklog tjedna Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako na snagu stupa izmjena prema kojoj prilikom prvog izdavanja vozačke dozvole više nije potrebno u postaji prilagati HAK-ovo uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, nego se ono ‘povlači’ elektronskim putem. No, uz tu novost, ovog je četvrtka na snagu stupa još nekoliko izmjena – ispit se snima kamerom, a na vozilu tijekom ispita ne smije stajati krovna ploča.

Od ovoga četvrtka na snagu stupa nekoliko izmjena pravilnika objavljenih u Narodnim novinama, a koji se odnose na način polaganja vozačkog ispita, piše srednja.hr

Obavezno snimanje ispita kamerom

Tako se od danas, prema novim pravilima, polaganje vozačkog ispita snima kamerom.

“Ovlašteni ispitivač tijekom provedbe ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom za AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE kategorije obvezan je koristiti sustav audio-video snimanja tijeka provedbe ispita koji je povezan s odgovarajućim tehničko-tehnološkim rješenjem satelitskog praćenja vozila (GPS) te pohranjuje sve podatke na posebnu memoriju (server), a koja mora biti stalno dostupna i nadležnom Ministarstvu”, stoji u izmjenama Pravilnika.

Inače, ta se izmjena planirala već unatrag otprilike godinu dana. Još u siječnju su portalu Srednja iz Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore kazali kako nisu protiv snimanja ispita jer bi ono trebalo omogućiti točno i objektivno utvrđivanje relevantnih činjenica u postupku polaganja vozačkog ispita.

Snimanje bi trebalo, istaknuli su, povećati i transparentnost kod procesa polaganja vozačkog ispita i pridonijeti ujednačavanju provedbe vozačkog ispita.

Tijekom ispita skida se krovna ploča s vozila

Osim toga, ispit se prema novim odredbama u pravilu polaže na vozilu na kojem se kandidat osposobljavao, a s kojeg se tijekom ispita uklanja krovna tabla za označavanje vozila autoškole, navodi se u izmjenama Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita.

Podsjetimo, osim ovog pravilnika, mijenjao se i Pravilnik o vozačkim dozvolama. Glavna izmjena je ta da osobe koje prvi put podižu vozačku dozvolu prilikom predaje zahtjeva više ne moraju prilagati HAK-ovo uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, nego se ono ‘povlači’ elektronskim putem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.