Bačić: "Ne vidim da je ijedno povjerenstvo u Saboru nešto istražilo i riješilo"

Vijesti 25. ruj 202008:49 > 09:13
N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru i potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić bio je gost Novog dana.

Na samom početku komentirao je raspravu između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, a koja se tiče afere Janaf.

“Ne bih rekao da se radi o prepucavanju, takav se dojam stječe. U sadržaju onoga što govori predsjednik i onoga što govori premijer, to su dva bitno različita pristupa u obnašanju vlasti u Hrvatskoj. Ono što predsjednik Vlade od prvog trenutka naglašava, da on nije upoznat ni s jednim izvidom koji provodi policija i USKOK pa tako i s izvidima u aferi Janaf i to je jedino moguće i zakonito. Sve drugo bi bilo kršenje zakona”, tvrdi Bačić.

VEZANE VIJESTI

Osvrnuo se i na predsjednikovu izjavu kako je trebalo izvršiti uhićenje u trenutku kad se dogodila predaja mita.

“Ne slažem se s predsjednikom, čuli ste što o tome govore stručnjaci kaznenog prava. U onom trenutku kad izvidi završe i kad institucije budu imale osnovane sumnje i kad se donesu rješenja, u tom trenutku je u redu obavijestiti prvog čovjeka Vlade”, kaže Bačić.

Bačić kaže kako ne zna, niti želi znati, niti ga interesira zbog čega DORH odnosno USKOK u trenutku kada je dano mito od strane gospodina Peteka gospodinu Kovačeviću nije izvršeno uhićenje.

“Možda su oni već tada znali da će nastavak i praćenje gospodina Peteka odvesti negdje. Mogu samo pretpostavljati iz onoga što sam čitao. Zato je lijepo rekla ravnateljica USKOK-a gostujući neki dan u jednoj od emisija da tada još uvijek nisu imali dovoljan broj dokaza. Je li to napravljeno pet dana prije ili dva mjeseca kasnije, apsolutno je irelevantno”, ističe.

Je li predsjednik Vlade trebao biti obaviješten o tome da je Kovačević pod mjerama?

“Nisam kaznenopravni stručnjak ne znam kakve su obveze u tom smislu, ali treba se ponašati u skladu sa zakonom”, odgovara Bačić na pitanje o tome je li trebalo obavijestiti premijera o tome da je šef Janafa pod mjerama.

“Prije svega, moj status ovisi o onome kako se ponašam, kako nastupam, kako govorim i poštujem li Zakone Republike Hrvatske. Sa svoje pozicije mogu reći da se ne bojim da bi obavio neki razgovor u prolazu s osobom koja je pod mjera. Treba li zbog integriteta predsjednika Vlade i predsjednika Republike obavijestiti, to je pitanje za pravne stručnjake”, rekao je Bačić.

Osvrnuo se i na saborsko istražno povjerenstvo čije osnivanje traži oporba.

#related-news_0

Kaže kako je HDZ otvoren za sve prijedloge i kako im nije niti na kraj pameti izvršavati pritisak na tijela progona.

“Mi ćemo vidjeti prijedlog odluke oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva i u ovisnosti o tome ćemo donijeti konačan stav. Bez da sam pogledao ono što su oni predložili, mi smo živo zainteresirani da se dozna tko je i na koji način određene mjere probijao”, kaže Bačić.
“Ja ne vidim da je ijedno Povjerenstvo u Hrvatskom saboru nešto istražilo i riješilo”, dodao je Bačić.

O tome bi li trebalo uvesti provjere za dužnosnike, Bačić kaže kako misli da je predsjednik Vlade rekao, a i on sam je rekao da se zalaže i da bi bilo dobro da se prilikom imenovanja dužnosnika u javnoj vlasti i u javnim poduzećima provede analiza i provjera.

“Mi smo rekli i da ćemo na razini HDZ napraviti svojevrstan pravilnik kroz koji bi svi dužnosnici prolazili, da se ne bi dogodilo ono što nam se dogodilo u posljednje vrijeme na način da bismo propisali što je to što nekoga diskvalificira”, kaže Bačić.

Komentirao je i bi li se vladajuća većina mogla povećati.

“Mi iz Kluba HDZ-a s nikim na tu temu ne razgovaramo. Ako netko od zastupnika iz Sabora ima namjeru podržati tu Vladu, mi smo za to otvoreno. Adresa za to je predsjednik HDZ-a. Mi u ovom trenutku imamo većinu. Ona je tijesna, ali je stabilna. Ako netko ocjenjuje da je ovo što Vlada čini dobro za Hrvatsku, ako to želi podržati, dapače. Ali to će priopćiti predsjedniku Vlade i HDZ-a”, kazao je zaključno Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.