Zoran Klarić: "Najefikasnije su male županije na sjeverozapadu Hrvatske"

Vijesti 25. ruj 202011:18 > 11:26
N1

Zoran Klarić, znanstveni savjetnik u Institutu za turizam, rekao je za N1 da sva istraživanja koja je radio pokazuju kako broj jedinica općina i županija s njihovom učinkovitošću nema veze, osobito kada je riječ o županijama.

“Hrvatske općine možda jesu nešto manje nego što bi trebale biti, međutim, u Europi je praksa različita, a Hrvatska je u sredini. Po meni, rezanje općina bi moglo donijeti i štetne posljedice”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kaže da se mnoge male općine ponašaju racionalno. Što se tiče učinkovitosti, najefikasnije su male županije na sjeveru Hrvatske – Međimurska i Krapinsko-zagorska županija, a potom slijedi Varaždinska županija, kaže Zoran Klarić.

Kaže da imamo situacije da se u općinama zapošljavaju ljudi na radnim mjestima koja nisu potrebna. “U Međimurskoj županiji, primjerice, je taj broj znatno manji nego u bogatim primorskim županijama. Kada bi sve županije zapošljavale kao Međimurska, broj ukupno zaposlenih u javnom sektoru bio bi manji od 50.000,” istaknuo je.

“Ukidanje županija i općina nije reforma”

“Po vokaciji sam geograf – bavim se prostornim pitanjima. Ukidanje županija i općina nije reforma. Ovako velike županije, pa čak i općine, imaju gotovo sve razvijene zemlje, dok ove velike općine su zadržale samo bivše socijalističke zemlje.

#related-news_0

Prema tome, najbolji način je transparentnost. Ako je sve transparentno, mogućnosti za muljanja su manja. Država se tu pokazuje kao neučinkovita. Ako u jednoj općini trebate imati 4 zaposlena, onda ih ona ne može imati 10. Ali kod nas se to može.”

Ponovno je istaknuo da sva istraživanja koja je radio pokazuju da se situacija u Hrvatskoj razlikuje od županije do županije. Dok je na sjeverozapadu zemlje 4 do 5 posto zaposlenih u javnoj upravi, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska i Vukovarska županija imaju preko 14-15 posto zaposlenih u javnoj upravi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.