Plenković odgovorio Milanoviću: "Vidi se iz aviona da se stabilizirao"

Vijesti 28. ruj 202014:30 > 14:33
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Plenković kaže da se treba vratiti glavnoj temi - neovisnosti rada DORH-a, Uskoka, policije, tajnost izvida, i nekompromisnoj borbi protiv korupcije. "To je politika naše vlade. Ako ima sumnje da se netko bavi koruptivnim radnjama, za to mora odgovarati. Svi politički akteri trebaju shvatiti da nema nedodirljivih", poručio je.

Vidi se iz aviona da se stabilizirao, rekao je Andrej Plenković novinarima aludirajući na izjavu Zorana Milanovića, koji je ranije danas kazao da je puno stabilniji od premijera, pa istaknuo kako se treba vratiti glavnoj temi.

Sastanak s Milanovićem bespredmetan

Na pitanje hoće li doći do sastanka s Milanovićem, odgovorio je kako je to bespredmetno. “Jedini sastanak koji ćemo imati bit će za imenovanje veleposlanika.”

Za vraćanje sigurnosne provjere kaže da, i da se ona napravi i da je sve u redu, kasnije se može dogoditi da osoba napravi nešto što je s druge strane zakona.

VEZANE VIJESTI

A dokad ćemo slušati ovakav način komunikacije s predsjednikom, Plenković kaže da “taj pokušaj da se to svede na neku svađu je bitno pogrešan, on ne postoji. Postoji čvrsti stav vlade o borbi protiv korupcije, da sva tijela sukladno zakonu trebaju raditi svoj posao.”

Suradnja sa Srbijom

Upitan kada će ti ljudi iz Varivoda dobiti odštete, odgovorio je: “Trebaju se provesti odluke sudova o odšteti, a što se tiče odgovornosti, ratni zločini ne zastarijevaju, prema tome, očekujemo daljini nastavak rada odgovarajućih tijela.

Intenzivirali smo rad na procesuiranju ratnih zločina što se tiče zločina počinjenih nad Hrvatima, prošlo je puno godina, naravno da je sve teže naći dokaze svjedoke. I policija i specijalizirana državna odvjetništva nastavit će svoj rad.”

#related-news_0

Plenković je istaknuo kako žele intenzivirati suradnju i komunikaciju sa Srbijom. “Prije svega o razmjeni podataka o nestalim osobama, jedan dio podataka koji bi bio dragocjen postoji u Srbiji. U svakom službenom razgovoru s predstavnicima Srbije svaki put inzistiramo da je tu najveći prostor da saznaju sudbinu svojih najmilijih”, rekao je.

Kaže da s predstavnicima BiH imaju kontinuirani dijalog i već duže planiraju susret s Izetbegovićem, koji je, dodaje Plenković, utjecajan kao čelnik SDA. “Današnjim posjetom nastavljamo dijalog o položaju Hrvata, ravnopravnosti – tu mislim na izborni zakon”, rekao je pa dodao, osvrnuvši se na nedavni Dodikov psojet: “Mi razgovaramo sa svim predstavnicima BiH. To nam je susjedna zemlja.”

Posjet Pompea Hrvatskoj

Plenković kaže da je Mike Pompeo na europskoj turneji, u skolopu koje dolazi i u Hrvatsku. “Važno je da otvorimo teme koje su bitne za Hrv, da smanjimo smanjivanje broja odbijenih viza za SAD, da američke vlasti donesu odluku da za Hrvatske građane više neće biti potrebne vise. Tu je i tema o oporezivanju, teme cijelog JI Europe, odnos EU i SAD-a, odnos SAD-a i Kine… Razgovarat ćemo i o atmosferi u SAD-u uoči predsjedničkih izbora”, otkrio je premijer koje će biti teme razgovora s američkim državnim tajnikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.