Komora: Ako se utvrdi pogreška medicinske sestre, ide postupak pred Sudom HKMS-a

Vijesti 01. lis 202011:27 > 11:31
Ilustracija

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) izrazila je u četvrtak sućut obitelji pacijenta preminulog tijekom hemodijalize u čakovečkoj bolnici i najavila da će, utvrdi li se da se radilo o pogrešci medicinske sestre, odlučiti o mogućem pokretanju postupka pred Sudom HKMS-a.

HKMS u priopćenju poziva javnost i medije da ne donose apriori javnu osudu o krivnji prije nego što nadležna državna tijela utvrde sve relevantne činjenice.

VEZANA VIJEST

“Nakon što HKMS dobije službeni dokument od Ministarstva zdravstva o nalazu zdravstvene inspekcije vezano uz okolnosti ovog tragičnog događaja, odlučit će o eventualnom pokretanju postupka pred Sudom Komore, sukladno nalazu resornog ministarstva, ako taj nalaz doista utvrdi da se radi o pogrešci medicinske sestre”, stoji u priopćenju.

Godinama upozoravaju na nedostatak medicinskih sestara

Predsjednik HKMS-a Mario Gazić kaže da godinama upozoravaju na značajan nedostatak medicinskih sestara i njihovu preopterećenost opsegom posla i brojem pacijenata.

#related-news_0

Zbog epidemije koronavirusa medicinske sestre, kao i svi drugi zdravstveni djelatnici, imaju dodatno otežane uvjete rada i dodatno radno opterećenje, a u čakovečkoj bolnici do pune sistematizacije radnih mjesta i optimalnog funkcioniranja nedostaje čak šezdesetak medicinskih sestara, navodi Gazić.

Za teže povrede pravila Sud HKMS-a može izreći različite mjere: ukor, javni ukor, novčana kazna, privremeno oduzimanje odobrenja za samostalan rad (licence) od mjesec dana do godine dana i trajno oduzimanje odobrenja za samostalan rad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.