Koronavirus u ilegalnom domu za starije, vlasnik prvo nije htio surađivati

Vijesti 01. lis 202022:30 > 22:37
NELSON ALMEIDA / AFP

Koronavirus ušao je u dom za starije u Legradu pokraj Koprivnice koji već godinama nema dozvolu za rad nadležnoga ministarstva. Zaraza je ušla i u samostan u Križevcima, tako da bi Koprivničko-križevačka županija mogla postati novo žarište epidemije. Vlasnik neregistriranog doma za starije, u koji je ušla korona, nije htio surađivati

Koliko je teško pohvatati kontakte s obzirom na to da je riječ o ilegalnom domu za starije osobe, za Dnevnik Nove TV kazao je Ratimir Ljubić, načelnik Stožera Koprivničko-križevačke županije.

VEZANA VIJEST

Kako je rekao, tijekom poslijepodneva su epidemiolozi su posjetili dom i uzeli brisove svih štićenika i zaposlenih koji su u tom trenutku bili na poslu, njih 29.

“Mislimo da su obuhvaćeni svi kontakti i da je stanje pod kontrolom. U petak će doći nalazi, vidjet ćemo kakvi će biti pa ćemo dalje po tome i postupati”, dodao je Ljubić.

Vlasnik doma nije htio surađivati

Vlasnik doma u početku nije htio surađivati sa stožerom.

“Vlasnik je imao otpor prema epidemiolozima, nije htio dati podatke o štićenicima, tijekom popodneva smo sve dogovorili. Očekujemo izvanredni nadzor nadležnog ministarstva rada tijekom petka pa ćemo znati više o legalnosti doma i štićenicima i što ćemo dalje sa štićenicima raditi”, navodi Ljubić.

#related-news_0

Za dom kaže da u stožeru nisu znali kako on postoji. “Tijekom epidemije obišli smo 113 ustanova na području naše županije koje pružaju usluge socijalne skrbi. Naši timovi za nadzor i kontrolu su obišli sve ustanove koje su registrirane. Ova ustanova nije u registru”, rekao je Ljubić.

Priprema se karantena ukoliko bude potrebno. “Vjerojatno ćemo štićenike morati izmjestiti s obzirom na to da im je izrečena mjera samoizolacije. Štićenike možemo staviti u jednu ustanovu. Bit će u karanteni, bude li potrebno. Bit će to na području naše županije”, objasnio je Ljubić.

Žarište u Križevcima

Za žarište u Križevcima u samostanu kaže da je pet časnih sestara pozitivno. “One imaju tri jedinice – jedinicu sestara, brige za starije i nemoćne i za nezbrinutu djecu. Uzeti su im brisovi. Od njih 35 je pozitivno pet. Za ostale je određena samoizolacije, kao i za njihove kontakte”, kazao je Ljubić.

Navodi da su mjere u županiji pooštrene. “U ovom trenutku imamo samo 19 aktivnih slučajeva, no bez obzira na ta dva žarišta, epidemiološka situacija je stabilna i pod kontrolom i u ovom trenutku nema potrebe za pojačavanjem mjera”, zaključio je Ljubić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.