Drugi krug izbora u SDP-u: Tko će biti novi predsjednik stranke?

Vijesti 03. lis 202007:54 > 07:57
N1

U subotu se održava drugi krug izbora u SDP-u na kojima će nešto više od 11.500 članova između Peđe Grbina i Željka Kolara izabrati četvrtog predsjednika SDP-a, nakon što je Davor Bernardić zbog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju napustio čelo stranke.

Zbog nepravilnosti uočenim na izborima prošle subote na tri biračka mjesta – u Vukovaru, Gračacu i Garčinu, koje bi mogle utjecati na konačni izborni rezultat, ponovit će se izbori i za članove Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a.

U prvom krugu Grbin 41,23 posto, a Kolar 25,53 posto glasova

U drugom krugu SDP-ovci će novog predsjednika birati na 286 biračkih mjesta u šest izbornih regija.

U prvom krugu, prema konačnim rezultatima izbora, Peđa Grbin dobio je 3573 glasa, odnosno 41,23 posto, dok je drugoplasirani Željko Kolar osvojio 2212 glasova, tj. 25,53 posto. Ranko Ostojić dobio je 1511 glasova, što je 17,44 posto, Mirela Ahmetović 1286 ili 14,84 posto, a Marino Percan 50 glasova odnosno 0,58 posto.

Grbina se smatra kandidatom kritičara Bernardićeva načina vođenja stranke i ekipe kojom je bio okružen u svom mandatu, dok se Kolara apostrofira kao eksponenta Bernardiću bliske struje u stranci.

Tijekom prošlotjedne kampanje za drugi krug Grbin je poručivao kako se ne bi ni kandidirao za predsjednika da je mislio da bi Kolar bio dobar predsjednik stranke, a Kolar je izražavao uvjerenje da je zaostatak od gotovo 16 posto za Grbinom dostižan.

Obojica su obećala da će im među prvim potezima biti promjena stranačkih pravila, kako bi sve članice i članovi mogli glasati na unutarstranačkim izborima, neovisno o tome imaju li dugova za članarinu. Naime, na ovim izborima je od oko 32.000 članova SDP-a mogla glasati tek trećina koja je imala podmirenu članarinu. U prvom krugu, od 11.585 članova s pravom glasa, na izbore ih je izašlo oko 75 posto, odnosno, 8701 članica i član SDP-a.

Premda rezultati izbora za članove Predsjedništva SDP-a nisu konačni, kandidati za Predsjedništvo s najvećim brojem glasova, koji automatski postaju potpredsjednici SDP-a su Biljana Borzan s osvojena 5463 glasa, Sabina Glasovac koja je dobila 4688 glasova, Ranko Ostojić sa 4504 i Siniša Hajdaš Dončić sa 4338 glasova.

U Predsjedništvo većinom izabrani kandidati skloni Grbinu

Od 17 članova Predsjedništva većinski su izabrani kandidati skloni Grbinu, a najviše negodovanja izazvala je mogućnost da u Predsjedništvo uđe i Željko Sabo, vukovarski SDP-ovac i bivši saborski zastupnik, koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog političke korupcije.

Kritičari Sabi ne osporavaju činjenicu da je kaznu odslužio i da je prošlo rehabilitacijsko razdoblje, međutim, tu mogućnost smatraju reputacijskom štetom za SDP, koji si oduzima pravo na kritiku HDZ-a zbog korupcije.

Grbin će glasati prije podne u Puli, a Kolar poslije podne u Klanjcu, dok je konferencija za medije Središnje izborne komisije predviđena nakon 20 sati. Sličan raspored očekivao se i prošle subote, no, prvi nepotpuni i neslužbeni rezultati objavljeni su gotovo pet sati nakon zatvaranja birališta u 18 sati zbog kompliciranog načina izbora po kojem su SDP-ovci prvi put birali predsjednika, 17 članova Predsjedništva i 103 člana Glavnog odbora po principu “jedan član, jedan glas”.

Novim pravilima u stranačka tijela uveden je potpuni rodni paritet pa će SDP ubuduće u svim tijelima imati jednak broj žena i muškaraca. Nakon druge biračke runde, ipak se ne očekuje toliko kašnjenje s objavljivanjem rezultata budući da se bira između dva predsjednička kandidata, a za Predsjedništvo i Glavni odbor izbori se ponavljaju samo na tri biračka mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.